Alle media geloven de Britse regering en de BBC 

Geen 2 miljard kijkers naar het koninklijk huwelijk

Simpelweg gelogen, zoals trouwens met de meeste mooie ronde getallen.

Gelezen: De Pers, Volkskrant

Nagenoeg alle media blaatten de Britse minister van cultuur en de BBC na, sommige met de bron, anderen met ‘zouden. Maar bijvoorbeeld RTL Nieuws bracht het als voldongen feit: “Wereldwijd hebben ongeveer twee miljard mensen het huwelijk van de Britse prins William bekeken op televisie.”

En Britse kranten als Daily Mail: “A few days ago his every move was watched by an estimated two billion people. But today it was back to more familiar territory as Prince William returned to work at his RAF base in Anglesey.”
De Pers ontmaskerde dit woensdag al als een leugen, en vier dagen later nam de Volkskrant dit, met een eigen invalshoek, over van De Pers

De Britse staatssecretaris voor Cultuur, Jeremy Hunt (foto), noemde het getal op gezag van de BBC. Het getal werd 6 april naar buiten gebracht door een woordvoerder van premier David Cameron, tijdens een persconferentie.

De Pers: “Als we weten dat er zo’n 6,9 miljard aardbewoners zijn (inclusief baby’s en bejaarden), dan zou dus bijna 30 procent van hen op 29 april voor de buis moeten zitten. Ongeacht de enorme tijdsverschillen.”

In Europa en Noord-Amerika keken samen een paar honderd miljoen mensen, enkele tientallen procenten van de bevolking, en bijvoorbeeld van de 1,15 miljard inwoners van India zo’n 42 miljoen, minder dan 4 procent.

Uit de Volkskrant: “‘Totale onzin, die twee miljard’, zegt René van Dammen, kijkcijferexpert van de Publieke Omroep. Hij kent dit soort schattingen van wereldkampioenschappen voetbal. ‘De organisatoren roepen dat miljarden mensen gaan kijken, maar je hoort nooit waar het cijfer vandaan komt. De media nemen het klakkeloos over, maar hoeveel mensen daadwerkelijk hebben gekeken, dat hoor je nooit.”

Hier het persbericht van de BBC met kijkcijfers voor Engeland. Er wordt geen claim gelegd voor het kijken in het buitenland.

  • Reacties

  • Niquote | 08/05/11 om 17:39

    Peter

    Het is net zo belangrijk hoeveel mensen er kijken als wie. Het dwepen met, of adoreren van mensen is net zo eng als met een uiterst serieus smoelwerk iemand zalig verklaren of juichen om de moord op een verdachte. Goed nadenken, het zijn altijd dezelfde mechanismen. Zolang dat echtpaar of die paap niet oproept tot haat is het nog te overzien, hoewel de laatste het indirect oproepen tot geestelijk en fysiek geweld verweten kan worden. Maar indien wel, zijn de rapen gaar. Adoratie leidt tot lijdzaam volgen, blinde gehoorzaamheid en rechtsongelijkheid. Overdreven? Hoelang zou jouw buurman vastzitten als hij uit onvrede over jouw aanwezigheid een theelichthoudertje naar je auto gegooid zou hebben? Een halfuurtje? Als er al tijd voor hem gemaakt was. Dus wie en hoeveel, dat wil ik weten. O ja, en vooral; waar!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen