Advertorials Arts en Auto en De Psychiater 

Specials bij medische vaktijdschriften

Reclame vermomd als redactie, het niet uit te roeien jokken.

Gelezen: Hans van der Linde mail, Trouw

“Een beproefde techniek van marketingbedrijven is het meezenden van specials bij medische vaktijdschriften in het kader van promotie van geneesmiddelen. De vormgeving van de specials lijkt bedrieglijk veel op die van het betreffende tijdschrift en de indruk wordt gewekt dat het gaat om een bijlage onder redactionele verantwoordelijkheid.

Sinds protesten van lezers waakt de redactie van Medisch Contact bij het meesturen van dit soort specials voor het wekken van die indruk. Arts en Auto stuurt ook deze specials mee en daar is dat onderscheid tussen eigen artikelen en reclamespecials veel minder duidelijk.”

Was getekend, Hans van der Linde, onvermoeibaar klokkenluider tegen medische misleiding, met de nadruk op de farmaceutische industrie. Aan zijn zijde weet hij vaak onderzoeksjournalist Joop Bouma van Trouw.

Hij schreef gisteren dat tijdschrift De Psychiater, orgaan van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NvvP). Dit stuurde een reclamespecial mee van Benecke, ook de uitgever van het blad.

De folder die als redactionele bijlage bij het maandblad was gevoegd, maakte reclame voor het nieuwe antidepressivum Agomelatine van fabrikant Servier Nederland, onder de merknaam Valdoxan. “Alleen uit de kleine lettertjes van de brochure, die qua vormgeving bedrieglijk veel leek op het clubblad, werd duidelijk dat Servier de special met een oplage van 15.000 exemplaren had betaald.”

Ondermeer de Vlaamse psychiater Frank Versonnen en de Nederlandse psychiater Willem Bohlmeijer leenden zich voor de reclameboodschap.

Volgens het onafhankelijke Geneesmiddelenbulletin heeft Agomelatine geen bewezen voordelen boven andere antidepressiva, maar je moet wel bijbetalen. De fabrikant vergoed dat bedrag weer.

Het bestuur van de psychiatersclub is gezwicht voor de kritiek: voortaan geen commercií«le specials meer. NVvP-voorzitter Rutger Jan van der Gaag, hoogleraar psychiatrie in Nijmegen, neemt van de publicatie van Benecke en Servie.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen