Wel lening met wurgcontract 

Britse Dragon’s Den liegt over investering

Het Britse zakenprogramma Dragon’s Den beloofde winnares Sharon Wright een investering van 80.000 pond in ruil voor 22,5 procent van de aandelen in haar bedrijf.

Gelezen: Daily Mail

In de BBC-show Dragon’s Den presenteren gasten – net als in het gelijknamige KRO-programma – een uitvinding en proberen ze een panel van zakenlieden te overtuigen om in hun bedrijf te investeren.

Wright ontwikkelde twee jaar lang de MagnaMole, een plastic staafje om een kabel door spouwmuren te halen zonder het risico van elektrocutie. Ze wist alle vijf de ”˜Dragons’ te overtuigen en sloot een deal die haar de mogelijkheid gaf haar uitvinding op de markt te brengen.

Wright werd pas een paar weken na de opname van het tv-programma verteld dat de beloofde investering van 80.000 pond in werkelijkheid een lening was. Ze kon zich niet meer terugtrekken. Dragon’s Den investeerders James Caan (foto) en Duncan Bannatyne wilden pas met de lening over de brug komen als Wright het contract had getekend. Wright zat op dat moment al in zulke grote financií«le problemen dat ze dit deed zonder een advocaat in de arm te nemen om het contract goed na te kijken.

Toen Wright het contract wel liet checken, bleek dat Bannatyne en Caan 22,5 procent van haar bedrijf in handen hadden gekregen voor één pond per aandeel. Er zou verder niet geí¯nvesteerd worden en de renteloze lening kon volgens het contract ieder moment verlaagd worden. Dit kwam uiteindelijk neer op een bedrag van 26.500 pond. Dat geld is raakte ook snel op want Wright moet de heren betalen voor hun ‘service’, maandelijks 3.000 pond voor onder andere het gebruik van hun PR-bedrijf.

In een interview met Mail Online beschuldigde Wright de BBC en panellid James Caan ervan haar financieel en emotioneel kapotgemaakt te hebben. “Het programma geeft kijkers de indruk dat de zakenlieden op eerlijke wijze in je bedrijf willen investeren”, zegt ze, “maar dat is in werkelijkheid helemaal niet zo.”

Een woordvoerder van Dragon’s Den bevestigt dat de ”˜investeringen’ die via programma worden gedaan altijd leningen zijn. De BBC zegt echter niets te maken te hebben met de onderhandelingen die plaatsvinden na de uitzending. Bannatyne ontkent dat zijn bedrijf een misleidend contract heeft opgesteld.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen