Leugen hield ruim vier jaar stand 

Spijtoptant Floyd Landis

Amerikaanse tourwinnaar van 2006 gebruikte vele vormen van doping.


Gehoord/gelezen: ESPN.com en e-mail Landis, e-mail citaten Landis

Bloeddoping, epo, testosteron, groeihormonen, insuline en ook vrouwelijke hormonen heeft naar eigen zeggen gebruikt sinds 2002, daar dit usance was in zijn sport.

Landis was de eerste Tourwinnaar (2006) die wegens doping zijn titel moest inleveren. Hij heeft de fraude altijd ontkend en zegt 2 miljoen dollar te hebben besteed om zijn naam te zuiveren. Hij bracht er ook een boek over uit in 2007, ‘ Positively False – The Real Story of How I Won the Tour de France’ over uit, een document van leugens.

Volkskrant-wielerjournalist Bert Wagendorp in zijn column in de Volkskrant van 22 mei 2010: “Ik zou er niet raar van staan te kijken wanneer hij ook echt in zijn onschuld heeft geloofd. In een verwrongen wereld lijkt de leugen veel op de waarheid.”

En ook: “In een ingewikkeld spel moeten illusie en werkelijkheid voortdurend door elkaar worden geroerd, tot een mengsel waarin het publiek kan geloven en waarvoor sponsors grif betalen.”

Pleitbezorgers van transparantie menen dat ‘de waarheid’ is gebaat bij meer openheid. We lezen nog op de website van Floyd Landis over zijn zelf toegemeten heldenrol als Athlete’s Rights Advocate: “Landis became the first athlete to ever make his anti-doping trial public and was hailed a hero in his stance for athletes’ rights. His moral victory stands as a victory for athletes everywhere. Landis risked it all to prove his innocence in a brutal battle against the opposition’s “win at all cost” mentality. Landis’ courage resulted in a complete overhaul of a failed system.”

De labs die hem betrapten deugden niet, zoals het (Labaratoire National de Dopistage du Dopage or LNDD), opvolger AFLD, het Anti-Doping Agency (WADA) en het United States Anti-Doping Agency (USADA). Nu zegt hij ten onrechte te zijn ‘ betrapt’ op testosteron. Hij gebruikte op dat moment alleen groeihormonen. In andere Rondes van Frankrijk gebruikte hij wel testosteron.

Volgens Landis heeft hij het gebruik van doping geleerd van zevenvoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong. Officials in de wielersport onder wie Hein Verbruggen zouden meegeholpen hebben aan het toedekken van gevonden bewijzen van dopinggebruik door Armstrong. Deze zegt dat Landis hem al een paar jaar dreigt met publicatie van deze beschuldiging. Iedere door Landis beschuldigde ontkent de aantijgingen.

Landis beweert verder dat Armstrong een postieive Epo-test in 2002 samen met zijn ploegleider Johan Bruyneel op het UCI-hoofdkwartier bij toenmalig voorzitter Hein Verbruggen heeft afgekocht.

In het boek ‘ From Lance to Landis’ staat deze beschuldiging al, van de hand van David Walsh en Pierre Ballaster dezelfde auteurs. In hun boek L.A. Confidential staan meer beschuldigingen aan het adres van Armstrong. Een rechtszaak van de renner eindige in een schikking.

Ook zijn er getuigen van Epo-gebruik door Armstrong bij zijn eerste Tourzege in 1999. De epotest is in 2001 ontwikkeld en later is de urine van Armstrong hierop getest.

De Volkskrant publiceerde deze ‘ 100 dopingzondaars’, dat wil zeggen renners die tussen 1996 en 2010 gepakt zijn. Onder hen de Nederlanders Thomas Dekker, Stefan van Dijk, Marc Lotz en Jans Koerts.

 • Reacties

 • Klaas Faber | 25/05/10 om 15:50

  Nu lijkt het er dus op dat hij ten tijde van de test inderdaad onschuldig was v.w.b. testosterongebruik.

  Hij verweerde zich wellicht zo fanatiek omdat hij weliswaar van alles en nog wat gebruikte (waarvan hij niet beschuldigd werd), maar dat deden zijn maatjes ook (extra reden om zich tóen schrap te zetten en nú met die onthullingen te komen).

  Helaas voor hem werd hij er als enige uitgepikt voor iets dat hij al een tijd niet meer gebruikte. Bijzonder oneerlijk inderdaad, temeer daar hij in het geel reed.

  N.B. De test is niet behoorlijk gevalideerd. In de VS en Australií« zou Landis ‘negatief’ zijn geweest. Daar werd namelijk een ander besliscriterium gehanteerd dan in Parijs. Trouwens evenmin gevalideerd m.b.t. de mogelijkheid van ‘fout-positieve’ uitslagen.

  Ergo: ook voor de betreffende onderzoekers is de zaak nog niet over.

 • Joost | 02/06/10 om 18:17

  Wat een naar persoon.
  Doping gebruiken is al fout, maar dan ook nog fel blijven ontkennen als je helemaal terecht gepakt bent maakt je tot een eikel.
  Of die op dat moment nou wel of niet testosteron gebruikte maakt niets uit, hij gebruikte sowieso andere doping.

  De rest van die topwielrenners zullen ook wel doping gebruiken, anders was er een duidelijker prestatieverschil tussen niet- en wel dopinggebruikers te zien.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen