Prelaten in het nauw 

”˜Wir haben es nicht gewusst’

Eerst de golf van aanrandingen, toen het verdoezelen, als derde de onjuiste praat.

Ad Simonis was de baas van de Rooms-Katholieke kerk in Nederland van 1983 tot 2007. De wapenspreuk van Simonis is ”˜Ut cognoscant te’, Latijn voor ”˜Opdat zij U kennen’.

Op 23 maart 2010 verscheen Simonis voor een vraaggesprek in het tv-programma Pauw & Witteman om in te gaan op de vele onthullingen over misbruik door Rooms-Katholieke priesters, vooral in internaten gepleegd. Simonis zei letterlijk op de vraag van Paul Witteman ”˜Wat wist u er eigenlijk van’ het volgende:

“Het is een hele gevaarlijke uitspraak die ik doet, doe, want het is zeer beladen: wir haben es nicht gewusst”¦

”˜Wir haben es nicht gewusst’ is inderdaad beladen. In Holocaustkenntnis_von_Zeitzeugen, kennis van de Holocaust door tijdgenoten wordt uitgelegd dat veel Duitsers na de oorlog beweerden niet geweten te hebben van de massamoord op Joden. Dat is in veel gevallen een vorm van wegkijken geweest.

”˜Ich habe es nicht gewusst’ is meer en meer komen te staan voor een leugen. In die zin zin is het gebruik door Simonis juist, ware het niet dat hij letterlijk wilde ontkennen op de hoogte te zijn geweest.

In hetzelfde gesprek geeft hij toe van tien ”˜gevallen’ van kindermisbruik op de hoogte te zijn geweest en interne maatregelen te hebben genomen. Niettemin beweert Simonis: “Je zou ook kunnen zeggen, het is in de doofpot gestopt. En ik zeg, nee, dat is niet gebeurd.”

Het enige dat ontbrak was de kraaiende (Vara)haan.

De huidige baas van de R.K. kerk in Nederland, Ad van Luyn, was volgens NRC en de Wereldomroep op de hoogte van misbruik in zijn orde van de Salesianen. Misbruik vond ondermeer plaats in internaat Don Rua in ’s-Heerenberg, waar Van Luyn tot 1967 woonde en lesgaf. Het c.v. van Van Luyn op de website van de kerk is aangepast.

Volgens de kerk doen NRC en de Wereldomroep onjuiste suggesties: in de jaren zestig wist Van Luyn niet van misbruikzaken,. Later als landelijk bestuurder van de Salesianen vanaf 1975 wel en werkte mee aan maatregelen. Van Luyn houdt de mogelijkheid open dat uit het te houden onderzoek zal blijken dat hij inderdaad nalatig was.

De hoogste baas van de kerk, de Duitser Joseph Ratzinger die ”˜paus Benedictus XVI’ wordt genoemd, heeft in 1980, toen hij nog aartsbisschop van Mí¼nchen was, onderdak gegeven aan een pedofiele priester. De man kon dan in therapie gaan. Dat heeft het bisdom war Ratzinger destijds de chef van was bevestigd.

Volgens New York Times heeft Ratzinger ook geweten van ernstig misbruik van dove kinderen door de priester Lawrence C. Murphy tussen 1954 en 1970.

In Nederland kwamen ook beschuldigingen van misbruik en mishandeling van blinde en slechtziende jongens aan het R.K. blindeninstituut Sint Henricus in Grave

Kindermisbruik is een misdaad waarover in een rechtsstaat de rechter uitspraak doet. Degene die van een misdaad op de hoogte is moet daar aangifte van doen.

 • Reacties

 • wim3 | 28/03/10 om 14:21

  Het gehele criminele instituut, de katholieke kerk, zou voor de rechter gesleept moeten worden. Hoe kun je dove en blinde kinderen misbruiken en ook nog weeskinderen. Kinderen die totaal afhankelijk van je zijn. Erger dan de misdaden in het onderwereldcircuit. Als er nu nog mensen zijn die in een god geloven, dan is het ernstig met ze gesteld. Hun god had dit toch moeten voorkomen.

 • Wim Jansma | 30/03/10 om 18:02

  Wim3, meer dan 70% van het kindermisbruik vindt plaats in het eigen gezin. Schijf je briefje nog eens, maar dan met papa en mama in de hoofdrol.

 • Koos | 05/04/10 om 14:56

  Dit is de bloody limit. Eeuwenlang zijn de Joden beschuldigd van het eten van kindertjes met als gevolg pogroms en de Holocaust. De katholieke kerk en met name Pius de zoveelste keek de ander kant op.
  Toen de Duitsers ermee geconfronteerd werden, toen zeiden zij die beruchte uitspraak.
  Nu zij betrapt zijn op de uitwassen van het celibaat met als gevolg hun behoefte te projecten op jonge knaapjes en nog erger, gebruikt deze bisschop deze vermaledijde uitdrukking.
  Nog erger is de uitspraak van de huispreker van de Paus, die de berichtgeving over deze misdadige seksuele uitspatting als antisemitisme te betitelen.
  Blijkbaar weet de katholieke kerk niet wat er tijdens de Holocaust is gebeurd. Zij zal ons de les leren.
  Het is toch mesjogge met deze kerk.
  Ik zou zeggen:
  “U heeft de keus of
  op het hakblok met het celibaat of
  op het hakblok met het scrotum van plus inhoud
  van de priesters.”

  Nou komt er wat van? Of moet ik het op het hakblok leggen?

 • zo | 11/05/10 om 14:07

  Nou Wim , op de lagere scholen is het Kinder misbruik 100% , Vóór al op schoolreisjes , inclusief heroine en ghb !

  Dáár zijn écht géén Ouders te Zien !

  http://wrongthings.yolasite.com/report.php

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen