Verongelijkte Nederlanders ronddom een minieme kans 

‘U kunt de Jackpot winnen’

We hebben recht op het geluk om de volle 27,5 miljoen te winnen. Ook als leugen op leugen wordt gestapeld.

Gelezen: Uitspraak Reclame Code Commissie,

Over de kans: “Op de radio legt een man uit dat de kans de Staatsloterij-jackpot te winnen een stuk kleiner is dan de kans om bij het eerstvolgende autoritje dodelijk te verongelukken.

Bijna 9 miljoen loten werden tot zondag verkocht aan mensen die dachten de jackpot te kunnen winnen, maar ze lieten de auto er niet om staan. Het verschrikkelijke vooruitzicht binnen een half uur door de bliksem te zullen worden getroffen, is zelfs vele malen aannemelijker dan de kans bij de eerstvolgende trekking (10 september) alsnog 27,5 miljoen euro in de wacht te slepen.”

Maar het volk is woedend. Hart van Nederland van SBS6 bericht: “Maar liefst 41 procent van de Nederlanders koopt geen loten meer voor de Staatsloterij. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Vos en Jansen Marketinggroep heeft uitgevoerd in opdracht van Hart van Nederland.”

Hoe vaak nog deze fouten?
1. Een enquíªte zegt niets over werkelijk gedrag: hooguit zegt 41 procent dat ze geen Staatsloten meer zal kopen;
2. Er is geen sprake van relevant onderzoek door De Vos en Jansen;
3. Is dit niet opvallender: 59 procent van de Nederlanders blijft Staatsloten kopen?
4. Wie kocht er eigenlijk al nooit staatsloten?

Het nieuwsprogramma liet het onderzoek uitvoeren nadat er commotie was ontstaan over het riante salaris van de directeur van de Staatsloterij. Yvonne van Oort (foto) krijgt bijna 400.000 euro aan salaris per jaar overgemaakt, ruim het dubbele van premier Balkenende. Aftreden, vindt de club Loterijverlies.nl, die het op Leugens.nl al aan de stok heeft met de Staatsloterij.

Van Oort krijgt ook een bonus (48.000 euro in 2008) wanneer de lotenverkoop toeneemt. Dit druist in tegen de letter het Nederlandse kansspelbeleid, wat er officieel op gericht is om het gokken te beperken ter bescherming van consumenten. Ook de motivatie van de Wet op de kansspelen is overigens een leugen op zich: de schatkost stimuleert op vele manieren het gokken.

De opwinding over haar salaris is het gevolg van een gevoelde leugen door het volk: de Staatsloterij adverteerde met zijn jackpot van 27,5 miljoen, die ‘gegarandeerd’ zou vallen. Bij de trekking van 10 augustus bleek de prijs op één vijfde lot, goed voor 5,5 miljoen euro. Het volk zou kennelijk gerustgesteld zijn als de winnaar er nog 22 miljoen bij gekregen zou hebben.

De kans dat de complete Jackpot zou worden getrokken was in werkelijkheid minder dan 50 procent.
Loterijverlies: “Veel spelers zijn in de veronderstelling dat deelloten, zoals 1/5e loten worden genoemd, geen uniek lotnummer hebben. Zij zijn in de veronderstelling dat er nog 4 deelloten verkocht zijn met hetzelfde lotnummer. Dit is echter nooit het geval.

Ieder deellot heeft zijn eigen unieke nummer, waardoor het mogelijk is dat er slechts 5,5 miljoen aan één speler is uitgekeerd. Saillant detail is dat vaste spelers van de Staatsloterij de afgelopen maanden zijn gebombardeerd met post van de Staatsloterij, waarin zij worden opgeroepen hun hele lot in te ruilen voor een straatje 1/5e loten.”

 • Reacties

 • rob | 16/08/09 om 15:54

  Loterijverlies: “Veel spelers zijn in de veronderstelling dat (…)
  Dit is dus een nog vagere veronderstelling dan met de enquete van SBS6 werd gesuggereerd.

  Het feit dat vele spelers die veronderstelling hebben, wil toch niet zeggen dat ALLE spelers zo dom zijn?

  Helaas heeft de Reclame code commissie verzuimd om van de gelegenheid gebruik te maken door vele spelers weer terug naar de schoolbanken te sturen

 • Bugu | 17/08/09 om 08:49

  Het is hoe dan ook absurd. Zelfs áls bij 1/5e loten er 5 loten met hetzelfde nummer rondzwerven, hoe gaat de Staatsloterij dan ooit garanderen dat álle 5 deelloten verkocht zijn? 1/5e deelloten uitsluiten van de jackpot zien de spelers ook niet echt zitten neem ik aan, dus dan wat? Door blijven trekken totdat de hele pot eruit is kan óók niet; je zou dan op een heel lot minder dan de volledige jackpot kunnen winnen. En nadat de jackpot op een deellot is gevallen alleen nog deelloten laten meedoen lijkt me ook niet erg eerlijk; de kans dat je dan een deel van de jackpot wint met een deellot is groter.

  Werkelijk waar, langzaam maar zeker zijn we aan het veranderen in een volkje dat zich overal tekort gedaan voelt…

 • zucht | 17/08/09 om 13:28

  “Van Oort krijgt ook een bonus (48.000 euro in 2008) wanneer de loten-verkoop toeneemt. Dit druist in tegen de letter het Nederlandse kansspelbeleid, wat er officieel op gericht is om het gokken te beperken ter bescherming van consumenten. Ook de motivatie van de Wet op de kansspelen is overigens een leugen op zich: de schatkist stimuleert op vele manieren het gokken.”

  Een loterij en een beleid om zogenaamd minder loten te verkopen?
  Je bent ook echt een achterlijke mongool als je denkt “rijk” te worden door een of andere klote loterij. De postcode loterij is al geen haar beter. Onder het mom van “U een kans, zij een kans” worden vatsige dwazen niet enkele lekker gemaakt met de mogelijkheid een lelijk BMW massa product te winnen, maar daarnaast steunen zij de arme ondervoede “bolbuikjes” van Afrika.

  En mocht de prijs toch gewonnen worden, dan deed men natuurlijk mee voor het goede doel. Want met ondervoede afrikaantjes hebben wij heel veel, maar de buurman die zijn huis dreigt kwijt te raken? Tja, je mengt je niet in andermans problemen!

  En dan na decennia van de beruchte goede doelen maffia en loterijen blikken we even kort terug. Even kijken of de armen er iets mee opgeschoten zijn. En wat blijkt? Het is water naar de zee dragen en de “geef je wisselgeld aan de armen” strategie werkt voornamelijk in het voordeel van de “rijken”, een volvreten clubje van “hebberts”. Zij verzekeren hun rijkdom van morgen door vandaag nog een beetje wisselgeld te geven. Zolang iedereen wisselgeld blijft geven, zullen de armen dus arm blijven. Zijn deze rijken gezegend? Van kribbe tot het graf ontevreden is in ieder geval niet mijn ideaal.

  En dan hebben wij nog onzer aller Maxima. Wat mij betreft in een bench en terug zenden naar Argentinií«. Niet omdat ik haar niet charmant of lief vind, maar de hypocrisie wordt mij gewoon iets teveel. Zij hield zich bezig met het microkrediet. En ja, dat is natuurlijk een geweldig succes. Jammer alleen dat zij zelf wat minder goed rond kan komen van een microkrediet. Maar goed, het heet ook niet voor niets “Maxima” toch?

  En mevrouw Van Oort verdient 4 ton. Och, wat erg zeg. Mag dat niet, omdat Balkie minder verdient? Wees maar niet ongerust, ons minister president zal waarschijnlijk na zijn ministerschap een prima baan aangeboden krijgen, dus er blijft vast nog wel iets over voor zijn oude dag en mocht dit niet het geval zijn, dan zal ik mijn maaltijd met hem delen.

  Het is misschien al te laat, maar misschien zou de derde wereld onze “rijkdom” in de vorm van goederen en geld wel moeten weigeren. Want door het laat toetreden (conformeren aan onze economie) blijken zij “arm” en reddeloos. En dat is best vreemd, vooral wanneer men beseft dat een groot deel van de derde wereld, waarschijnlijk zelfs 100%, in de meest vruchtbare en grondstof-rijke gebieden van ons bolletje ligt.

  Wees jezelf en laat de sorres van een ander voor wat het is. Waarom willen wij zo graag conformeren? Waarom zou iedereen hetzelfde moeten zijn? “Geluk is rijkdom” is mijn advies.
  Zeg op die postcode loterij, opkrassen met krasloten, gooi die staatsloterij vis terug in de armzalige sloot waar deze thuishoort en leef verdomme!

 • Bugu | 18/08/09 om 06:57

  “zucht”, ik ben bang dat je een beetje in de war bent… Afrika is dat continent waar de Sahara ligt. Niet bepaald een van de meest vruchtbare gebieden van “ons bolletje”…

  Verder is het alleen maar mooi dat iemand als Máxima zich inzet voor het microkrediet. Want hoewel het Dr. Akhtar Hameed Khan is die eigenlijk de ‘uitvinder’ van het microkrediet is, zullen de meeste van jouw vadsige veelvraten eerder denken dat de goede man geld voor zichzelf vraagt dan voor het stimuleren van ondernemerschap in (overigens alle) arme gebieden op deze aardkloot. En dat is de enige manier waarop arme mensen ooit onafhankelijk van steun kunnen worden. Dus zo doet Máxima ook nog wat terug voor dat geld dat ze via ons aller koning-in-spé krijgt.

  En we kunnen ons natuurlijk niets aantrekken van de sores van een ander, maar zeg nou zelf; wil jí­j in zo’n wereld leven?

 • Lina | 21/08/09 om 14:57

  Toch grappig dat de toegevoegde adds door google aan del linkerkant van deze pagina allemaal advertenties van loterijen zijn, waaronder de Staatsloterij.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen