Maakt het wat uit? 

Spawater uit de kraan

Het schijnt erg te zijn als het hier uit de kraan komt in plaats van uit de fabriek.

Gelezen: Consumentenbond, Consumentengids

In een Belgische fabriek vullen ze flessen met water, al dan niet voorzien van bubbels, en hangen daar een prijskaartje aan. Daar legt u geld voor neer, onder meer voor vervuilend transport.

Haal het gewoon uit de kraan, dat is goedkoop, smaakt hetzelfde en spaart het milieu. Maar daar mag je niet over liegen.

De Consumentenbond: “Wie ”˜Spa rood’ bestelt, krijgt regelmatig kraanwater met bubbels. De Consumentenbond bezocht 24 terrassen, in negen gevallen was het raak. Het duurste glaasje nep Spa rood kostte € 3,75. Het volledige onderzoek staat in de Consumentengids van juli/augustus.

Het is niet verboden om leidingwater met koolzuur te verkopen, als op voorhand maar duidelijk is dat het om kraanwater gaat. Klanten die om ”˜Spa rood’ vragen, moeten dat ook krijgen. En als het café geen Spa rood of ander mineraalwater heeft, dan is het een taak van de ober om duidelijk te wijzen op de alternatieven.

Het is de derde keer in tien jaar dat de Consumentenbond onderzoek deed naar Spa rood in de horeca. In 2000 werd op 61% van de terrassen kraanwater met bubbels geserveerd, in 2003 was dat 52%. Nu – in de zomer van 2009 – gaat het om 38%. Overigens bezocht de bond alleen terrassen waar zo op het eerste gezicht geen kleine Spa-flesjes op tafel stonden. De test is dus niet geheel representatief.”

In de gids staan de milieuvriendelijke zondaars vermeld met de prijzen die ze vroegen:

  Delta Hotel, Amsterdam: 3,75
  De Eeuwige Jachtvelden, Den Haag: 2,30
  Turks Restaurant Rijnmosaik, Arnhem: 2,10
  Doelen Café, Rotterdam: 2,00
  Eetcafé Betty Beer, Rotterdam: 1,95
  Brasserie Monopole, Maastricht: 1,90
  Rose’s Lounge, Arnhem: 1,90
  De Zwarte Ruiter, Den Haag: 1,80
  Havana, Tilburg: 1,70

De meest gehoorde smoes na de test: per ongeluk gegaan, mineraalwater in een flesje verwisseld met sodawater.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen