Declaratie diensten al jaren vaak via BV's 

Henk Hagoort en de omroepsalarissen

Gepubliceerde beloningen de halve waarheid. Wist de raad van bestuur dat niet?

Gelezen: Quote, , NRC document

Al lang in brede kring bekend en nu ook openbaar op een rij gezet: presentatoren van publieke omroepen dienen vaak facturen in met hun BV’s. Dat is niet onwettig en ook logisch want ze zijn immers vaak zelfstandige freelancers. (Ook bij NRC zelf, die dit ‘onthult’, krijgen publicisten betaald via eigen bedrijven.)

Evenmin is er iets op tegen als ze zich via twee of meer omroepen laten belonen. Ook dat is gebruikelijk. In een enkel geval (Caroline Tensen met de Postcodeloterij) betaalt de sponsor het salaris direct.

Minister Ronald Plasterk van OC&W en de Tweede kamer menen dat ze de salarissen hebben beperkt tot maximaal 181.000 euro per jaar, met enige uitzonderingen.

Daartoe is een Beloningskader Presentatoren Publieke Omroep (BPPO) afgesproken. Daarin lezen we nu letterlijk:

“Opdrachtnemers werkzaam met een Verklaring Arbeidsrelatie winst uit onderneming (VAR wuo) of vanuit een BV met een verklaring Arbeidsrelatie directeur groot aandeelhouder (VAR dga) blijven in deze BPPO buiten beschouwing.”

En daaraan wordt dan toegevoegd: “Overigens verwacht de Raad van Bestuur dat dit beloningskader ook voor hen een normerende werking heeft.”

Nu zegt Henk Hagoort, de voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep dat hij ook de declaraties van BV’s, eenmanszaken en inkomsten bij verschillende omroepen gaat optellen voor de normering. Alleen levering van programma’s van productiebedrijven inclusief presentatie is niet aan te pakken.

Het heet volgens NRC dat Hagoort de ‘lekken dicht’ in de beloningscode. Maar wie heeft die lekken er dan ingebracht? Waren Hagoort (foto) en/of zijn collega’s niet verantwoordelijk voor de genoemde passage in het ‘beloningskader’? En heeft Plasterk, geen domme jongen, dit over het hoofd gezien? En de Kamerleden, waren ze toe aan een reces?

Heeft de Publieke Omroep nu Den Haag per ongeluk om de tuin geleid met de opname van deze passage? Of niet?

Dat is de hamvraag die NRC Handelsblad echter vergeet te stellen met ‘onthullingen’ en het antwoord van Hagoort op de publicatie.

Hagoort was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Hij geniet gelukkig de zondagsrust.

Flinke vermogens

Uit de lijst, opgesteld met jaarverslagen van de Kamer van Koophandel, blijkt overigens dat een aantal presentatoren succesvol is geweest met het opbouwen van vermogen uit de hoge beloningen bij de publieke omroep en met verdiensten elders.

Quote over de aanvoerder van de lijst, Paul de Leeuw: “Met een vermogen van €16 miljoen blijkt hij een stuk rijker dan tot dusver werd verondersteld.”

 • Reacties

 • Ted Sluymer | 19/07/09 om 15:18

  Simpel redeneren, lijkt mij het handigst. De publieke omroepen kunnen niet zonder presentatoren. Sommige van die presentatoren verdienen meer dan ene meneer Jan Peter Balkenende. Dat frustreert hem en daarom laat hij regeltjes maken dat niemand meer mag verdienen dan hij.

  Het is natuurlijk vele malen efficií«nter om het publieke bestel op te heffen. De miljoenendansjes die er worden gehuppeld op kosten van de belastingbetaler zijn meer voor discussie vatbaar dan wat er wordt opgestreken door toppresentatoren.

 • Arie Slob | 20/07/09 om 09:56

  Waarom mogen zangers en voetballers wel en deze mensen niet meer verdienen dan de MP?

 • H. L. Tettero | 12/01/14 om 20:25

  Omroepmedewerkers eten uit de belastingruif.
  Sporters worden betaald uit sponsorgelden en publieke bijdrage in de vorm van lidmaatschappen e.d.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen