Inspecteur en nu ziekenhuisdirecteur Herre Kingma
De samenzwering van verzwijgen
Ziekenhuisdirecteur Herre Kingma hiel de blunderende, verslaafde neuroloog Steur de hand boven het hoofd.
Gelezen/gezien: health mart pharmacies target=_blank”>RTL, Volkskrant
Trouw,
De verslaafde neuroloog Ernst Jansen Steur van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede stelde jarenlang verkeerde diagnoses. Patií«nten vernamen van hem dat ze Alzheimer, MS of Parkinson hadden. Schandaal waar de media pap van lusten. Een notoire leugenaar.
De goede man werd gesnapt, moest gaan in 2004 met stille trom, maar werd niet gestraft. Dus toog hij weer aan het werk in een Duits ziekenhuis. Voor de doofpot is mede verantwoordelijk de toenmalige inspecteur-generaal Herre Kingma, vanaf 2006 toevallig voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.
Mijnheer Kingma hield zich aan wat hij noemt de ‘conspiracy of silence’: “Nog maar kort geleden hielden we elkaar eerder de hand boven het hoofd dan dat we fouten openbaar maakten.”
Mijnheer Kingma heeft een weblog, met als reden: “Openheid vind ik belangrijk. Al mijn collega’s en ik willen open naar u zijn, in alles wat wij doen. Kijk en lees met mij mee.”
Mijnheer Kingma belast de website van het ziekenhuis met een opsomming van zijn interviews. Ertussen staat een interview met Kingma met Argos van de Vpro van 2 maart 2007 naar aanleiding van een rapport over veelvuldig voorkomende medische fouten.
Mijnheer Kingma zegt dat in zijn ziekenhuis zich al bijna wekelijks een vermijdbaar overlijdensgeval voordoet. Kingma erkent dat het vaak helemaal fout gaat, dossiers een chaos zijn, maar verzet zich tegen de ophef en mogelijke ‘heksenjacht’:
“Je creí«ert een sfeer dat het niet veilig is in het ziekenhuis…Je moet niet in een sfeer van schuld en boete komen voor individuele professionals.”
Fouten komen veelvuldig voor, weet Kingma nu: “Van de tien keer dat het misgaat, is er acht keer geen opzet in het spel. Bij de overige gevallen is er sprake van verwaarlozing of disfunctioneren.”
Er hebben zich negentig oud-patií«nten gemeld bij letselexpert Yme Drost. De eerste patií«nte die Jansen Steur wilde aanklagen, is de vrouw die door het ziekenhuis 20.000 gulden werd betaald om te zwijgen. De verkeerde diagnose bij haar werd begin 2000 gesteld.
Het Openbaar Ministerie in Almelo deed mee: een brief waarin Drost melding maakte van vijftig zaken met verkeerde diagnoses lag anderhalf jaar bij de hoofdofficier op een plank. Pas nu Drost de misstanden in de media brengt, gaat het OM over tot vervolgingactie.
Peter Olsthoorn | 25-01-09 12:36
Reacties
pieter vv | 01/09/09 om 11:45
nog nooit zo’n kille -zelfingenomen- man gezien
als herre kingma vandaag in de persconferentie..
zelfs als slachtoffers erbij zitten, totale kilheid,
diplomatieke afstandelijkheid.
tineke | 01/09/09 om 14:09
verantwoordelijke figuren als kingma dienen met onmiddelijke ingang uit hun functie te worden gezet zonder!!!!!de gebruikelijke gouden handdruk en met een dagvaarding wegens grove nalatigheid!!