Manipulatie van beeld 

Krant wipt fotojokker

Volkskrant vindt het welletjes na onderzoek van zeven discutabele foto’s. Maar heeft de krant boter op het hoofd?

Gelezen: Volkskrant, Photography weblog.

Fotojokken, voor de één hoogst verwerpelijk, voor de ander een kunst op zich. Leugens.nl noemt het ‘fotojokken’: foto’s voor autentiek uitgefven terwijl ze dat niet zijn. Ofwel: verzwijgen dat ze zijn aangepast. Al dan niet met Photoshop op de pc.

Nu zet de hoofdredactie van de Volkskrant haar vaste freelance fotograaf Jean-Pierre Jans uit Amsterdam (op straat wegens her haardelijk fotojokken. Dat is volgens de krant vastgesteld in onderzoek van het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie (NDIF).

Oplettende lezers/kijkers zagen de manipulaties en reageerden. Jans viel door de mand met onder meer het afbeelden van een meisje op een plek waar ze nimmer was.

Maar is de Volkskrant zelf zuiver in de leer. Volgens fotograaf Thomas Schlijper niet: “Het toevoegen van elementen is een doodzonde. Jans is echter niet de enige schuldige: zijn gedrag is jarenlang aangemoedigd door de Volkskrantfotoredactie die de laatste jaren een keuze maakte voor fotografen (niet allemaal!) die van heftige photoshopbewerkingen houden. En die foto’s worden beloond met prijzen bij de Zilveren Camera.

Het ANP heeft ook zo’n prijswinnende sterfotograaf in dienst waarvan iedereen weet dat hij delen uit foto’s verwijdert. En de heftigst bewerkte foto’s halen de voorpagina’s van tientallen kranten waarmee eigenlijk al die kranten het gephotoshop belonen. Het zou de Volkskrant sieren als ze de volledige fotoredactie zou vervangen.”

Dat zijn beschuldigingen. We komen er nog op terug. De ANP-fotograaf die wordt genoemd is Robin Utrecht. Ook hem is om commentaar gevraagd.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen