Interview:
Liever ‘geheimen en leugens’ dan ‘privacy en beveiliging’
Termen als ‘leugens’ en ‘geheimen’ roepen bij iedereen herkenning op. Je kunt er op internet beter mee overweg dan met de abstracte begrippen ‘privacy’ en ‘beveiliging’.
Dat vindt Genevieve Bell
Ze sprak vorige week tijdens Picnic, de jaarlijkse grote Amsterdamse conferentie over internet in de Westergasfabriek. Bell is antropologe. Maar werkt voor chipbedrijf Intel. Ze leidt daar een club die kijkt hoe consumenten omgaan met ICT.
‘Secrets and Lies’ was haar titel, analoog aan die van een film van onze favoriete regisseur Mike Leigh. We interviewden haar ook na afloop. Hier een stukje audio daaruit van twee minuten.).
De sociale plicht om te liegen had Bell, naar eigen zeggen een ‘Australische katholiek’ vanaf het begin in de puriteinse VS moeilijk gevonden: “De hele dag door die vraag ‘how are you?’, met twee antwoorden: ‘nice’ en ‘everything is OK’
Over de redenen om te liegen zei Bell:
- 40 procent voor het verbergen van (wan)gedrag
- 14 procent voor sociale handhaving
- 9 procent om populairder te worden
Mannen liegen 20 procent meer dan vrouwen. Mannen liegen vooral over status (auto’s, werk), vrouwen vooral uit schaamte en over persoonlijke dingen (gewicht, leeftijd en winkelgedrag). “Liegen is noodzakelijk. Het is een bewuste preventie van de confrontatie met de realiteit. Het construeren van een wereld waarmee het eenvoudiger is om te gaan.”
Nu internet het mogelijk (en ‘noodzakelijk’) maakt om alle informatie voor iedereen altijd beschikbaar te houden, neemt ook het liegen toe. En ook: het omgaan met geheimen. “Mensen zijn steeds op zoek naar manieren om te liegen en geheimen voor de één wel en de ander niet te houden zonder dat het consequenties heeft. Dat wordt heel complex. Neem onderzoek naar datingsites. Daar liegt 100 procent.”
Waarover liegen daters?
- Leeftijd 45 procent
- Beroep 27 procent
- Status relatie: 20 procent
Na vast internet komt er nu mobiel internet, met dingen als Twitter en locatiebepaling van de mobiele telefoon. “Mensen worden dan geacht om voortdurend te vertellen waar ze zijn en wat ze doen. Brits onderzoek toont aan dat 50 procent liegt over de verblijfplaats en wat ze doen. In Korea laten ze de telefoon op het bureau liggen.”
“Bij opsporing worden steeds vaker geheugens van mobiele telefoons en handhelds gebruikt. Die moet je dus weten te wissen, net als veel van de sporen die je achterlaat. Bijvoorbeeld over zoekgedrag bij Google. Mensen vinden dat vaak toch hun geheim. Net als hun kijkgedrag met digitale tv. Maar dat wordt wel vastgelegd.”
Bell ziet een ‘nieuwe wapenwedloop’ ontstaan om te kunnen blijven liegen en geheim te houden waar je bent. ‘Alibi services’ zijn in opkomst, die zorgen dat je niet te traceren bent of dat er valide smoezen voorhanden zijn. “De waarheid krijg je niet. Kijk maar eens op Twitter naar masturbatie. Dat ontbreekt. Iedereen vindt dat persoonlijk geheim.”
Zie voor een vervolg Netkwesties
Peter Olsthoorn | 05-10-08 12:00
Reacties
Geus | 17/09/09 om 13:39
Mannen liegen 20% meer dan vrouwen?
Nou, het blijkt dat dit artikel ook vol leugens zit. Zo is de dame op de volgens mij over een andere kleur lippen als op de foto. Ook de geur van veel vrouwen is gelogen, volgens mij hebben de niet werkelijk metalen in hun oren en zo meer. Maar ook is het zo, dat ik veel meer leigende vrouwen ken dan mannen, ik vraag me werkelijk af waar al die beweringen vandaan komen. Geen bron, geen logica, niets.
Het gehele artikel is gebaseerd op een uitgangspunt voor wat een leugen is, die niet is gedefiniíƒ «erd. Ook het woord geheimhouding is een twijfelachtig woord, dat op meerdere manieren gebruikt kan worden. Verzwijgen van masturbatie bijvoorbeeld is geen geheimhouding, maar gewoon oninteressant en schaamtevol om te benoemen. Er is niemand die zegt: Nu ga ik mijn masturbatie ervaringen eens geheim houden. Het is meer zo iets van, neuken lukt niet, ik moet ik anders verzinnen wat minder goed is voor mijn reputatie.
Ja, waarom reageer ik eigenlijk.
Nou, ik vind leugens en geheimhouding zo’n belangrijke zaken, dat ik er grote problemen mee heb dat hier zo licht over gedacht wordt. Ik kom zelf verder nooit op dating sites, dus ik weet niet of dat juist is, maar als je het mensen gaat vragen op een gebied waar 100% gelogen zou worden, dan liegen ze in de enquete ook, dus zoiets is onmogelijk om te ontdekken.