Wankel evenwicht 

Van de Meene en Kleintje; Elsevier en moslimterroristen

Waarheidsvinding op internet en traditionele privacybescherming staan elkaar niet zelden in de weg.

Gelezen: NRC De Uitspraak (ook: NJblog)

Leugens.nl publiceerde op 13 juli 2008 over de veroordeling van Kleintje Muurkrant. Bij de publicatie van 23 september plaatst Folkert Jensma op NRC.nl het vonnis en anonimiseert het. De naam Van de Meene is geschrapt. En komt ook niet in het stuk voor.

Terra Vitalis, het fonds van Van de Meene, ging bankroet. De winstverwachtingen bleken leugens. Kleintje Muurkrant zat goed met de kritische publicaties. Dat blijkt ook nog eens uit een kort geding waarin veel opvallende feiten over het fonds naar voren traden.

Dat was niet het probleem. De rechter vond dat kleintje Van de Meene’s relatie in het verleden met De Hakkelaar niet had mogen noemen, en woog ondermeer toon en context mee. De Hakkelaar is in 1997 veroordeeld tot zes jaar en is inmiddels al lang weer vrij. In Wikipedia staat hij gewoon genoemd als Johan Verhoek en ook elders.

De discussie is op genoemd blog is boeiend. Het gaat om jurisprudentie maar ook om meningen: juriste Corine Prins verdedigt wat meer de privacy, Christiaan Alberdingk Thijm de journalistiek. Voor beide opvattingen is veel te zeggen.

Corien Prins reageert op m’n karakterisering van Kleintje Muurkrant en veralgemeniseert dit tot een vraag of ‘internetjournalistiek’ eigen normen en waarden kan hanteren. Dat is kort door de bocht, maar de conclusie is juist: “Wat mij betreft hebben we te accepteren dat de journalistieke berichtgeving op internet een toontje scherper, feller en zo men wil venijniger is.”

Ze vindt de verdachtmaking door Kleintje Muurkrant te ver gaan en stelt zich op achter het vonnis van de rechter. Alberdingk Thijm niet, hij vindt dat de rechtbank Den Bosch ten onrechte privacyregels toepast in een zaak die in feite over smaad gaat.

Ik denk dat internet de grenzen van privacy oprekt. Journalistiek moet daarin meegaan met ‘naming’, ook met hyperlinken. Hyperlinken verbieden of verzwijgen past de journalistiek niet. De ‘shaming’ is een impliciet gevolg, maar is expliciet niet nodig voor journalistiek. Waar het toch gebeurt, is het publiek meestal mans genoeg om dat zelf te nuanceren. Dat blijkt uit reacties.

Ik geloof niet dat een rechter of Raad voor de Journalistiek bij ‘naming’ paal en perk moet stellen. Te meer daar internet niet ophoudt bij Nederlandse grenzen. In het buitenland worden verdachten ook met hun naam genoemd. We moeten hier alleen nog leren dat verdachten ‘slechts verdachten’ zijn.

Daar kun je de pers ook op aanspreken. Zo bracht Elsevier gisteren een nieuwsbrief met: “Bestorming KLM-toestel Keulen: twee moslimterroristen gepakt.” Op de site is dat ‘zie je wel’ enthousiasme inmiddels getemperd tot: “Twee terreurverdachten uit KLM-toestel in Keulen gehaald.” In dit geval interesseren de namen niemand iets. Want gaat het Elsevier juist om de wens om jarenlange ‘shaming’ van een bevolkingsgroep te bevestigen. Die eerste kop is discriminerend, maar moet er nu direct een rechter aan te pas komen?


We weten waar Elsevier voor staat. Dat geldt ook voor Kleintje. Die zegt zelf: “Het maandblad op internet voor kritisch, zelfstandig denken en tegen verrechtsing. Controversieel en onconventioneel waar u het altijd mee oneens kunt zijn.”

In dit geval: Verhoek is veroordeeld voor drugshandel. Van de Meene had één of andere relatie met de man. En biedt nu een beleggingsfonds aan. Het is niet aan de journalistiek om dat te verzwijgen. Dat voelt als liegen. Het is vervolgens aan beleggers – mocht Kleintje al tot hun lectuur behoren – om te bepalen of hun hebzucht zo groot is dat ze hun ‘zuur verdiende’centjes bij Van de Meene willen onderbrengen.

Er speelt overigens weer zo’n privacyzaak bij Kleintje Muurkrant. Reden voor Kleintje om er voorlopig (?) het zwijgen toe te doen. We komen erop terug.

  • Reacties

  • Peter Edel | 27/09/08 om 10:39

    Ik kan niet anders zeggen dan dat ik de actuele berichten van Kleintje Muurkrant erg mis.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen