Doe maar lekker grote boem 

‘Duizelingwekkend aantal jongeren met psychische problemen’

Lekker citaatje brengt het tot ongefundeerde kop in Nieuwsblad van het Noorden.

Het Dagblad van het Noorden sprak op 10 september in een artikel van ”˜een duizelingwekkend aantal jongeren met ernstige problemen’. Naar schatting lopen er honderdduizenden jongeren rond die kampen met psychische klachten, mishandeling en te lage scholing, zo staat in de eerste alinea.

De kop ‘Het is mis met de jeugd’ wekt nieuwsgierigheid. Ook de citaten van Hans Kamps, voorzitter van de MOGroep (brancheorganisatie voor jeugdzorg), maken de lezer bezorgd. Er staat alleen nergens waaruit blijkt dat het zo misgaat met onze jongeren.

Na een kort telefoontje naar de MOGroep blijkt de kop een citaat te zijn van Hans Kamps. De brancheorganisatie heeft wel degelijk overzicht over de cijfers ”˜probleemjongeren’ per deelgroep, maar roept de SER op tot een grootschalig onderzoek naar alle probleemjongeren, dit vanwege de schatting van Kamps in de eerste alinea. Dit staat niet in het artikel.

Lees verder bij het project Factcheck van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen