Graaien aan de top 

Ziggo weer

Abonnees en belastingbetalers mogen opdraaien voor de fijne voornemens alvorens UPC straks de boedel overneemt.

Het is een logische reeks: Ziggo die beweert dat klanten haar lief zijn, maar diezelfde klanten
te veel in rekening brengt en voortdurend storingen heeft, zoals gisteren weer.

En nu blijken de nieuwe eigenaren van Ziggo, de opkoopfondsen Cinven en Warburg, ook als sprinkhanen in de weer ten koste van de Nederlandse belastingbetaler. Ziggo boekte over 2007 een verlies van 264 miljoen euro.

Maakt Ziggo werkelijk operationeel verlies, of is er een boekhoudkundige leugen in het spel? ‘Leugen’ zou illegaal zijn. Ziggo scheert langs de rand van wat wettelijk is toegestaan. De eigenaren pompten het bedrijf vol met schulden: bijna 6 miljard euro. Alleen al over 2007 leidde dit tot 460 miljoen euro rentelast.

De fiscus betaalt mee aan het verlies. De Volkskrant schreef: “De Belastingdienst heeft vorig jaar meer dan 400 miljoen euro overgemaakt naar Angelsaksische opkoopfondsen, die eigenaar zijn van grote Nederlandse bedrijven als de HEMA en kabelmaatschappij Ziggo”¦Het goedlopende kabelbedrijf Ziggo, waarvan woensdag bekend werd dat het in 2007 een verlies leed van 264 miljoen euro, kreeg vorig jaar 109 miljoen euro terug van de fiscus.”

Boekhoudkundig zijn de formuleringen van de Volkskrant fout. De fiscus heeft geen geld overgemaakt naar deze bedrijven, maar ze bouwen wel fiscaal te verrekenen verliezen op. Hoe dan ook: ‘de politiek’ vindt dat dit moet stoppen. Overigens was het belastingvoordeel over 2006 al 45 miljoen, dus opgeteld 154 miljoen euro.

Volgens Walter Blom, financieel directeur van Ziggo en moeder Zesko Holding, is er geen reden tot zorg en gaat Ziggo de schulden afbetalen en investeert ondertussen meer dan ooit tevoren. De waarheid?

Hoe dan ook komt Ziggo binnen een paar jaar bij UPC om een landelijke exploitant te vormen, vanuit een technisch faillissement dan wel met een constructie waarbij de UPC-moeder en de opkoopfondsen nog garen spinnen.

Die verdienen ondertussen leuk aan Ziggo: hun eigen lening aan het bedrijf van 1,5 miljard euro levert 14 procent rente op.

President-commissaris van Zesko is Wim Dik, eerder de baas van KPN, de grootste concurrent van Zesko. Doorgaans worden alle betrokken leidinggevenden, ook de raad van bestuur, voorzien van een flink pakket aandelen zodat het belang van de opkoopfondsen ook hun persoonlijk belang wordt.

  • Reacties

  • Wijze van Zion | 24/08/08 om 14:13

    Tot zover wat men in een vorig leven een openbaar nutsbedrijf zou hebben genoemd……

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen