De gevolgen zijn ongewis, maar: 

Protesteren mag in China

Al de ophef over Tibet, schending van mensenrechten, onvrijheid van meningsuiting en andere economisch onbelangrijke zaken bij de Olympische Spelen in China is overdreven. Immers, in Peking mag je gewoon protesteren. Er zijn zelfs drie locaties voor aangewezen.

Gelezen:Der Spiegel

Zo mag je in het Ritan-park je proteststem laten horen. Buitenlander of Chinees? In de Volksrepubliek waar een ieder gelijk is maakt dat niet uit. Een Duitse en Poolse journalist namen een kijkje op het protestterrein. Wat bleek? Je protestdemonstratie van te voren aanmelden, politie mee. Dat is eigenlijk net als in Nederland.

Alleen: demonstranten hadden zich nooit gemeld. In de Volksrepubliek China heerst onder de miljard-plus Chinezen eenstemmigheid en is geen wanklank te horen. Nou ja, een meneer Hai komen de journalisten in het park tegen. Hij is boos omdat zijn huis moest wijken voor twee bankgebouwen.

Op internet had meneer Hai gezien dat voor demonstraties met minder dan vijf personen geen vergunning nodig was. Dat blijkt dus een leugen te zijn. Binnen de kortste keren was meneer Hai door agenten in burger omringd die hem zijn papieren wilden afpakken. In een auto van twee fotojournalisten kon hij ontsnappen.

De Duitse en Poolse journalist bezochten ook nog een andere officií«le protestplaats: het wereldpark. Ook hier weten de Chinese bureaucraten van geen aanmelding voor een demonstratie. Dat regelt de politie allemaal en daarvan hebben ze niets gehoord. Als de twee journalisten het park verlaten worden ze door de Chinese geheime dienst gefilmd.

Wellicht een Olympische uitdaging voor Erica Terpstra om met een paar uitgeschakelde Nederlandse sporters een demonstratie aan te vragen in het Ritanpark of het Wereldpark? Meedoen is belangrijker dan winnen voor Tibet en andere schendingen van mensenrechten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen