Na jaren van leugens de waarheid? 

Te dure tv-kabel

In Nederland betalen kabelabonnees veel te veel voor de tv-signalen. Maar de mythe blijft dat dit niet zo is.

Gelezen: Opta-voorstel UPC en Opta-voorstel Ziggo

Het AD meldt de komst van concurrentie op de tv-kabel en schrijft over onderzoek uit 2005: “De NMa onderzoekt in die periode de kabeltarieven, die te hoog zouden zijn. De kartelwaakhond oordeelt uiteindelijk dat ze niet te hoog zijn.”

Vervolgens Elsevier op grond van een artikel uit 2005: “In 2005 leverde onderzoek nog heel andere resultaten op. Toen bleek dat Ziggo (toen nog Casema) en UPC helemaal geen te hoge prijzen berekende.”

Dat is een mythe die dankzij een krachtige lobby van de tv-kabel en papagaaien in de media een eigen leven is gaan leiden. Want zo was het in 2005: “Navraag leert dat de NMa niets zegt over de huidige, hoge prijs. Zij doelt op de gemiddelde prijs over de jaren 2000 tot en met 2005. Dat is ongeveer 11 euro. ‘Of de 15,53 euro die UPC nu vraagt excessief is, kunnen we niet zeggen, want dat hebben we niet onderzocht’, aldus de NMa.”

Nu meldt het AD: “Bij het ministerie van Economische Zaken en Opta liggen berekeningen dat de abonnementsprijs verlaagd kan worden naar 6 euro. Het betekent dat alleen al de Ziggo- en UPC-klanten jaarlijks ongeveer 600 miljoen euro te veel betalen.”

Een simpele blik op de tarieven van Rekam, de exploitant voor Gouda en omstreken, leert dat een kabelpakket 6,60 euro per maand moet kosten. Dat is ongeveer 10 euro per maand minder dan UPC en Ziggo in rekening brengen. Dus een concurrent heeft op het kabelnet van Rekam niets te winnen.

Toezichthouder Opta schrijft nu in haar voorstellen om de kabel eindelijk voor derden te openen dat abonnementen bij UPC van 16,37 euro per maand en van Ziggo van 15,90 euro per maand ruim drie keer zo duur zijn als een radio- en tv-abonnement via de satelliet (5 euro per maand) en ruim twee keer zo duur als het abonnement op Digitenne van KPN (7 euro per maand).

Overigens liet eerder John Malone, met Liberty Media de baas over UPC, al weten dat Nederland het beste voorbeeld is van een lucratieve kabeltelevisiemarkt. De winst op aanbod van televisie over de kabel in Nederland noemde Malone ‘erg hoog’. Dat kwam volgens Malone daar kabeltelevisie hier een nutsdienst is, met andere woorden: een monopolie.

Maar parlement en toezichthouder zaten jarenlang te slapen om de leugen van de kabelaars dat ze marktconform opereren, in stand te helpen houden. Ze werden geholpen door de Europese Commissie in Brussel die ingrijpen door de Opta in de Nederlandse kabelmarkt eerder afwees op niet nader te doorgronden redenen.

  • Reacties

  • Wijze van Zion | 06/08/08 om 11:07

    KTA, Kabel Televisie Amsterdam….wat was dat ook alweer?
    O ja, de goede burgerzorg door de PvdA aldaar….

  • Horp | 06/08/08 om 13:47

    SMS-verkeer is ook zo’n voorbeeld. ’t Kost natuurlijk echt nog geen cent om 128 tekentjes te verzenden. (Spraak wordt ook in digitale info omgezet; de uitgesproken woorden “Fuck you, telcos” is al vele malen meer digitale informatie dan een lousy SMS’je met dezelfde info.)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen