Leugensjournaal 41 

Wetenschap voor propaganda

Onderzoek wordt meer en meer onderworpen aan belangen van partijen met allerhande claims, bijvoorbeeld voor straling en CO2-reductie. Maar de rechter deed een belangrijke uitspraak voor vrije publicatie.

Geen modern onderzoeksterrein telt zo veel verschillende en zo vaak misbruikte resultaten als dat van straling. Deze week was er de eis van de vakbond FNV voor een keurmerk voor straling van telefoons. Het begint er al mee dat ze zich beperkt tot gsm. Terwijl de straling van Dect, de vaak in huis gebruikte draadloze telefoon, veel hoger is.

De FNV noemt maar enkele van de vele onderzoeken, die op zich weer ter discussie staan. De Volkskrant citeert in een artikel hierover een ‘kennisplatform’ als ‘objectief’. Volgens mij is dat niet waar. De Nederlandse overheid heeft het opgericht om angst voor straling te dimmen. Dat blijkt ook uit de toon op de website.

Diezelfde Volkskrant maakte wel goed korte metten met het commercieel uitbaten van de groene claims die ons meer en meer overspoelen. Ze doen een beroep op ons geweten. Daar is niets mis mee, integendeel. Maar enig evenwicht gebaseerd op feiten blijft veelal achterwege.

Ook afgelopen week: economische kennis en conclusies zijn vaak gebaseerd op drijfzand, dat wil zeggen het weglaten van het effect van inflatie en het sjoemelen met het inflatiecijfers zelf. Net als bij straling ook voor het ‘goede doel’ van de overheid: ons vertrouwen op peil houden.

Gelukkig was er deze week de rechter die de vrije wetenschap een handje hielp: NXP kan de publicatie van lekken in haar chips niet tegenhouden. Ook hier heeft de overheid, het ministerie van Verkeer & Waterstaat, de openbaarheid over deze zaak geen goed gedaan.

Boeit u de wetenschap niet? Dan zijn daar altijd nog leugenkwesties als die rond Demmink.

 • Reacties

 • Ron | 20/07/08 om 10:23

  Mooiste voorbeeld hoe betrekkelijk wetenschap is, is de weersvoorspelling. Tussen twee haakjes KNMI-medewerkers hebben het liever over weersverwachting – door schade en schande wijs geworden – om zodoende de impact van foute weersvoorspellingen te verminderen.
  Een van de Nederlands bekendste TV-weer presentatoren omvatte het probleem als volgt samen:” Ik kreeg de weersverwachting uit de KNMI-computer, en keek naar buiten. Het verschil was zo groot dat ik die verwachting in de verste verte niet kon presenteren”. Dit soort foute weersvoospellingen maken wij dagelijks mee. Wat het KNMI nu neemt is de satellietplaatjes en die extrapoleren na volgende dagen.
  Nu maar afwachten of en hoe die verwachte CO2 toename en daarbij horende klimaat-ontwikkeling zullen plaatsvinden.

 • Ron | 21/07/08 om 21:21

  Vandaag werd in het TV-nieuws gesproken van een misrekening van 20 jaar wat het ijsvrij van de Arctica betreft. Blijkbaar is Ron (ikke-tripper, beroepsnarcist) beter in voorspellen (zie voorgaande commentaar) hoe fout de KNMI de volgende dag zal zijn in het voorspellen van het klimaat de komende twintig jaar.
  Toch liever ons belastinggeld besteed aan deze derderangs KNMI-wetenschappers met ambtenarenstatus dan aan de de stille ritjes van ambtenaar mr. Demmink naar het Anne-Frank plantsoen in Eindhoven.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen