Ook de rechtbank stelt vast: 

Rabo loog mee met Rasmussen

Erik BreukinkPloeg had Rasmussen niet op staande voet mogen ontslaan en moet hem 665.000 euro aan achterstallig salaris en premies betalen.

Gelezen: Vonnis rechtbank Utrecht

Rabo Wielerploegen NV ontsloeg Michael Rasmussen op 26 juli 2007 op staande voet daar hij had gelogen over verblijfplaatsen (‘accurate whereabouts information’) en de plicht bij verandering daarvan die prompt te melden. Hij wilde onverwachte dopingcontroles uit de weg gaan.

Uit intern onderzoek van Rabobank bleek dat de ploegleiding op de hoogte was en de zaak verzweeg. Uit een reconstructie van Zembla in februari 2008 bleek wederom dat de ploeg op de hoogte was van de leugens van Rasmussen, behalve directeur Theo de health pharmacy online Rooij ook ploegleider Erik Breukink

Nu wint Rasmussen om die reden ook een proces van Rabobank. Twee maandsalarissen van totaal 125.000 euro en de bonus van € 400.000 waar Rasmussen contractueel recht op had bij het winnen van de Tour de France, plus een juridische onkostenvergoeding moet de bank overschrijven.

Rasmussen eiste 5,5 miljoen euro, inclsuief een hoge schadevergoeding. Die geeft de rechter niet. Want Rasmussen loog zelf en was de oorzaak van de ellende. Rasmussen had immers de UCI en Rabo laten weten dat hij van 4 tot en met 28 juni 2007 in Mexico zat. De leugens van Rabo:

  • Breukink had Rasmussen op 6 juni 2007 in Italií« ontmoet;
  • Op 15 juni 2007 heeft Rasmussen aan Breukink verzocht hem de routes van de Alpenetappes toe te sturen, die de dag erna door De Rooij naar Rasmussen zijn gefaxt;
  • Breukink informeert op 24 juni 2007 bij Rasmussen of de training goed gaat;
  • Rasmussen nam van 25/29 juni 2007 deel aan een training van de Raboploeg in de Pyreneeí«n;
  • Rasmussen had al op 2 juli aan Rabo laten weten dat hij uit de Deense selectie was gezet wegens een gemiste dopingcontrole in Italií«.

Uit het vonnis:
Op 24 april 2007 is ticketinformatie voor de vluchten naar Bilbao op 25 juni doorgegeven door Breukink. Rasmussen diezelfde dag per e-mail: “Looks good to me. Are you coming as well? I prefer if we can keep the trip quite, as I am supposed to be in Mexico at the time”.

Op 30 april 2007 stuurt De Rooij e-mail: “I want to let you know that as employer I urge you to provide the controlling bodies with the correct whereabouts information! If you want to go training in Mexico just go ahead, it is out of the question that your employer is going to cooperate in some cover up operation. The responsibility in this matter is completely yours.”

Ten behoeve van de rechtszitting ging Rabo gewoon door met liegen: “Voor Rasmussen was het bekend dat voor Rabo de antidoping regels zwaar wogen en zeer serieus genomen werden.” De rechter weet wel beter, dat Rabo “een niet of nauwelijks serieus te nemen controle op de naleving van de antidoping maatregelen heeft uitgeoefend.”

Rasmussen won de zaak met André Brantjes
Brantjes Veerman Advocaten en Rabo verloor aan de hand van Harro Knijff van De Brauw Blackstone Westbroek.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen