Namen openbaar na kort geding: 

’s Lands grootste pc-vervuilers

Ze heten Arjan de Raaf en Peter Emonds, de ondernemers die 22 miljoen pc’s vervuilden met commercií«le spionagesoftware.

Ze noemden hun samenwerking ‘DollarRevenue’. Ze pleegden er grootscheepse aanvallen op pc’s mee met spyware. Dat is software die, meestal hiemelijk, op pc’s wordt geplaatst om informatie te vergaren over een computergebruiker en zijn surfgedrag. Dat wordt verkocht aan commercií«le partijen.

De Raaf (foto) en Emonds verdienden daar tenminste 1,1 miljoen euro mee. Telecomtoezichthouder Opta gaf in december 2007 de grootste boete voor computervervuiling tot nu toe: 1 miljoen euro. De heren hielden nog een zakcentje over voor advocaten.

Want ze stapten naar de rechter in kort geding om te voorkomen dat Opta de namen van hun bedrijven mocht publiceren want die zouden bankroet kunnen gaan terwijl via het handelsregister ook de persoonsnamen openbaar zouden worden.

Tevergeefs, zo blijkt uit het vonnis dat we online zetten: de voorzieningenrechter te Amsterdam bepaalt dat de Opta de namen van alledrie bedrijven die van de Opta mochten ontvangen bekend mogen worden. Daarmee kunnen eenvoudig de namen van de betrokken ondernemers naar voren treden. Opta zelf publiceert die niet. NRC publiceerde ondertussen al namen.

Volgens de rechter weegt de openbaarheid van bestuur hier zwaarder dan de privacy van ondernemers. Ze hebben als rechtspersonen deelgenomen aan het economisch verkeer waarvan de namen dus openbaar zijn. Dat de persoonsnamen openbaar zijn via het Handelsregister op KvK.nl, zij het nog altijd tegen betaling, is geen verlengde waarvoor Opta aansprakelijk is.

Voor openbaarmaking pleit ook het belang van de slachtoffers van de spyware volgens de rechter. Ze vond openbaarmaking ook geen ‘extra straf’, zoals de verdediging naar voren bracht. Voorafgaand wees de rechter al een verzoek af om de zitting achter gesloten deuren te houden

Het ging om Peter Emonds en zijn bedrijf ECS International in Sittard. Tot voor kort was deze onderneming bereikbaar op ECSinternational.info als ‘softwareadviesbureau’. Emonds was ook hoofd van de ICT-afdeling van TV Limburg, maar is inmiddels ontslagen. ECS kreeg van de Opta 400.000 euro boete.

De Raaf (nu nog op op LinkedIn) is een redelijk bekende ondernemer in internetland, als directeur van twee betrokken bedrijven: Worldtostart in Diemen, tot voor kort bereikbaar onder Worldtostart.com. Op internet staan de nodige waarschuwingen tegen dit bedrijf, ondermeer in SpywareguideRealtracker, een internationale speler in websitestatistieken. De Raaf vertegenwoordigt dit bedrijf al vele jaren naar buiten toe, en wordt nog vermeld op de website.

Daar De Raaf het meest verdiende aan het besmetten van 22 miljoen computers met 450 miljoen bestanden kregen zijn beide betrokken bedrijven elk 300.000 euro boete. Het ging om 60.000 pc’s per dag, onder meer via een filmpje van tennisster Anna Kournikova.

Bij Realtracker in Utrecht zegt de woordvoerder dat hij van Dollarrevenue niets weet. De Raaf ‘is in het buitenland’. “Ik kan u wel het nummer geven van de heer Emonds, die is de woordvoerder.”

Dat nummer ‘is nu niet in gebruik, aldus een boodschap. Het duo gaat in beroep tegen de uitspraak. Maar veel te redden is er niet meer.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen