Parijs en de frische, fröhliche Krieg
Met seks de Tweede Wereldoorlog door
De Fransen copuleerden en hoereerden erop los in ’40-’45. Dat kan toch niet waar zijn? Of was het in Nederland net zo ‘erg’?
Gelezen: The Times
Parijs onder de swastikavlag was helemaal geen vrolijke boel. Logisch zou je zeggen. Maar een fotoexpositie bood een ander beeld. De fotograaf van de zeldzame kleurenkiekjes van lachende Parisiennes was gelukkig een collaborateur geweest. Een leugen was zijn beeld van Parijs en de frische, frí¶hliche Krieg.
Maar het beeld van vrolijk, bezet Parijs heeft meer protagonisten. Patrick Buisson, journalist en politiek adviseur van de huidige president Sarkozy, doet opnieuw stof opwaaien.
Hij schreef ‘1940-1945 Années Erotiques’. De Fransen copuleerden zich door de oorlog heen, is zijn stelling. De Parisiennes waren gefascineerd door de blonde barbaren.
Maar niet alleen met de Duitsers was het feest. Met al die echtgenoten in krijgsgevangenschap vierde de vrije liefde hoogtij. Of was het meer vrije liefde uit financií«le zorgen?
Want Buisson zegt dat vrouwen ingingen op avances van bazen, handelaren en buurmannen (een kopje suiker lenen?). Patrick Buissom in The Times: “…het lichaam is het enige te hergebruiken, onuitputtelijke geldmiddel.”
Ook de koude winters, kolentekorten en een uitgaansverbod van 23.00 tot 05.00 uur leidden tot fysiek tijdverdrijf. Het geboortecijfer schoot omhoog. Ondanks dat twee miljoen mannen krijgsgevangenen waren.
Ook de mythe dat de Franse hoeren de eersten waren die in 1940 verzet pleegden toen de Duitsers kwamen binnenmarcheren, wordt doorgeprikt. Een leugen. De Duitsers waren zeer welkom in de bordelen. Nog eens 100.000 Parisiennes werden parttime hoer.
Patrick Buisson: “Het is verontrustend om te weten dat terwijl de Joden werden gedeporteerd de Fransen de liefde bedreven.” Gelukkig maar dat het in Nederland anders toeging en we geen mythes hebben. Want we weten allemaal dat de politie graag Joden afleverde bij de Nazi’s.
En dat: “In de eerste jaren van de oorlog leefde de economie op; velen gingen er materieel op vooruit. De welvaart zorgde ervoor dat de Nederlanders nauwelijks tegen de Duitsers in verzet kwamen en ook de jodenvervolging lieten passeren.”
Citaat uit het boek ‘Nederland 1938-1948 Economie en samenleving in jaren van oorlog en bezetting’ van Hein Klemann. Op pagina 411 van dit boek vinden we een indicatie dat we niet alleen met een op zich zelf staand Frans oh lala probleem te maken hebben:
“De groei die er moet zijn geweest, bleek uit onderzoek onder ongeveer eenderde van de Nederlandse artsen, waaruit bleek dat tussen 1938 en 1942 het aantal gevallen van gonorroe met 290 procent toenam, terwijl het aantal syfilisgevallen met 110 procent steeg.”
De afbeelding komt overigens van een boek over seks in de Eerste Wereldoorlog. Ook toen al”¦
Ton Biesemaat | 28-05-08 05:57
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen