Uit de tapes van De Roy van Zuydewijn - deel 5 

Edwin, Margarita en de Rijksrecherche

Edwin de Roy van Zuydewijn en Prinses Margarita onthulden in HP/De Tijd dat ze werden afgeluisterd. Felix Rhodius, directeur van het Kabinet van de Koningin, zette de veiligheidsdiensten AIVD en DKDB op Edwin. De Rijksrecherche werd ook nieuwsgierig.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de integriteit van politie, andere ambtenaren en politici. Zo werden Edwin de Roy van Zuydewijn en Prinses Margarita ondervraagd door de Rijksrecherche over hun beschuldigingen aan het adres van Felix Rhodius en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

In die tijd was de advocaat van het turbulente paar, Peter Nicolaí¯, die samenwerkte met Jurjen Pen. Edwin de Roy van Zuydewijn toonde tijdens mijn interviews met hem een behoorlijke aversie tegen zijn toenmalige advocaat Nicolaí¯. Die zou verkeerd omgaan met bewijsmateriaal tegen het Koningshuis dat Edwin beweerde te hebben.

Dat kreeg ik overigens niet onder ogen. Net zomin als Edwin de Roy van Zuydewijn bewijsmateriaal over kon leggen over de bewering dat hij in het bezit was van een Brits rapport waarin stond dat hij hier was afgeluisterd.

De Roy van Zuydewijn is drie dagen doorgezaagd door de Rijksrecherche, terwijl zijn toenmalige vrouw Prinses Margarita na een halve dag klaar was. Nu verder met de ‘tapes’:

Hebben de publicaties van HP/De Tijd invloed gehad op je verhouding met Margarita?

De Roy: “Nee, Nicolaí¯ heeft invloed gehad op onze verhouding.”

Leg eens uit dan”¦

“Die ging allerlei dingen doen die helemaal niet de bedoeling waren. Waar ik dan met Margarita harde afspraken over had: Dit niet”¦dat zo”¦.”

Je bedoelt de contacten van Nicola�

“Perscontacten van Nicolai. Mensen die hij er bij haalde. Geroddel uit de marge. Ging die mij vertellen wat hij op het schoolplein over mij had gehoord. En dat werd dan verschoten voor waarheid. Flikker op man.”

Terwijl hij de procesgang niet in werking stelde?

“En de procesgang niet in werking stelde. Hij heeft een gigantische blunder gemaakt. Echt knallende ruzie gehad. Hij heeft toegestemd dat wij geí¯nterviewd zijn door de Rijksrecherche. Als criminelen. En tot op de afslag Den Haag, in de auto. ‘Niet doen, Margarita. We moeten dit niet doen.’

Heeft die de auto geparkeerd op de vluchtstrook. Ik zeg: ‘Ik stap uit hier. Bekijk het maar. En nou dan kap ik er mee. Nee, Nicolaí¯ je maakt een gigantische blunder. Je gaat toch niet ons daar laten verhoren? Wie moet er nou verhoord worden? Wie staat hier in de beklaagdenbank?’

En toen had hij toch Margarita omgeluld. Hij ging achter mijn rug om dingen met Margarita vogelen en doen.”

Wat was dan de motivatie om je te bewegen je te laten verhoren door de rijksrecherche?

“Om al onze grieven dan maar eens op een rijtje te zetten. Maar die stonden al 10 keer op een rijtje.”

Maar je word verhoord op grond van een verdenking, toch?

“Ja, het was ook belachelijk. En Margarita heeft daar een halve dag gezeten en ik ban drie dagen lang door de stront gehaald. Als een crimineel voelde ik me behandeld. Stalen deuren die achter me dicht gingen.”

…… [enkele niet relevante of privacy schendende antwoorden weggehaald] …….

Margarita is een halve dag verhoord?

“Ja, daar ging Nicolaí¯ ook bij zitten. En ik kreeg Jurjen Pen. [twee zinnen weggehaald vanwege privacy] En die [Margarita en Nicolaí¯] waren binnen een halve dag weg. En ik heb drie dagen ’s ochtends vroeg tot het eind van de dag moeten zitten. En dan kwam ik huilend thuis.

En Margarita geen sjoechem , nooit eens een keer warme armen om me heen en nooit eens ”¦ niet begrijpen waar ik doorheen moest. Ik voelde me als crimineel. Wie staat er nou [gvd] in de beklaagdenbank?

Dit is volslagen idioot, zonder enige verdenking verhoord worden door de Rijksrecherche?

“Precies. En dat heeft me zoveel pijn gedaan.”

Wat vroegen ze?

“Nou ja gewoon wat jij ook aan mij vraagt. Hoe merkte u dan dit en hoe merkte u dan dat. En hoe weet u nou dat u afgeluisterd bent en hoe weet u nou dat zo en zo. We moesten gewoon alles geven.”

Dit is inderdaad een steen door je eigen ramen gooien”¦

“Nou Vinken [raadgever van Margarita en Edwin – voormalig president-commissaris van Reed Elsevier en oprichter Republikeins Genootschap] was woedend. Iedereen was woedend. Behalve Margarita. Nee, ik was gek. Nou sorry ik heb meer brains in mijn linkerpink dan heel die Nicolaí¯ in zijn bovenkamer.”

Was de motivatie voor het verhoor van de Rijksrecherche niet de aanklacht van jullie? Er moet toch een motivatie zijn?

“Ja, de strafklacht die we hadden ingediend moest worden onderbouwd. Maar die was al schriftelijk onderbouwd. Maar dat moesten we dan maar eens mondeling komen toelichten. En echt als criminelen hoor.”

En waar was dat?

“Op het hoofdkantoor met allemaal stalen deuren , geheime gangen en sluizend en bovenste verdieping . Geen mens komt er in en geen mens komt er uit hoor.”

Door hoeveel mensen werd je ondervraagd?

“Door drie, tegelijk”¦”

En gewoon het verhaal verteld zoals je het wist?

“Ja. Maar wel met Pen en dit en dat. De eerste dag nadat we daar waren moest ik de volgende dag nog terugkomen. ‘Aan m’n hoela’, heb ik gezegd, ik doe het niet’. Nee doe dat nou maar wel. En Margarita in tranen: ‘Doe dat nou maar wel’. Ik zei: ‘Het is helemaal niet goed voor onze zaak.’ Maar Vinken heeft erkend, je bent gewoon gesaboteerd jongen.”

Door wie?

“Gesaboteerd door de stupiditeit van Margarita en de vuiligheid van Nicolaí¯. Die later in een [”¦] bui nog een e-mail gestuurd heeft toen die hele Mabel Wisse Smit-affaire speelde. Dat nu moesten we”¦. En hij zou gratis weer mee doen. Ja, die e-mail heb ik. Er zitten hiaten omdat ik niet weet wat Margarita achter mijn rug om besproken heeft.

En dat is zo uitermate pijnlijk omdat het je vrouw is en omdat die niet kan uitleggen wat ze gezegd heeft. Hartverscheurend voor mij. Ik heb zo gehuild, jongen. Ja om dan de volgende dag om half negen er weer fris bij te staan en hup daar gaan we maar weer.

En in de tussentijd maar helemaal gek gebeukt worden door die Telegraaf. En al die roddelpers. De Roy psychisch ingestort. Dit en dat. Oh, niet weer. En dan Margarita: ‘Ach, je moet je er niets van aantrekken.’ Die werd opeens zo laconiek. Niks van aantrekken.

‘Maar Margarita waarom bescherm je me niet eens? Als jij nu vanavond op een zeepkist op de tv gaat staan en eens gaat vertellen dat het afgelopen moet zijn dat dit de reden is waarom we het hebben geantemendeerd.’

Nooit gedaan. En iedere advocaat heeft het haar ook afgeraden. Dat vond ik zo smerig ook. Ik ben gewoon wisselgeld geweest voor het een en ander. Begrijp je. ‘Ja, we weten wat er met hem gebeurd is. Ja dat kan niet door de beugel. Het is wel een beetje stuitend.’

Dat weet Thom de Graaf ook allemaal, die heb ik allemaal aan de lijn gehad. En Wouter Bos ook. Maar okay, ze worden achter de schermen even aangeknepen, van dat doen we niet meer Trix. En dan iemand slachtofferen en pfffft en dat is hij.

Niet denkende dat ik veerkracht heb, dat ik het uithoud, overal”¦ ik heb een ijzersterk gestel. Dat heeft echt aan kracht wat moeten inboeten. En ik ben echt, echt zo ontzettend onderuit geschoffeld. Al die vuiligheden, al die vuiligheden”¦”

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4.

 • Reacties

 • Micha Kat | 21/05/08 om 10:42

  Zeer interessant, deze serie!
  Over deze aflevring het volgende.
  Op een lange boswandeling bij Lage Vuursche heeft Edwin ook mij uitgebreid verteld over het optreden van Nicolai. Ik heb in die tijd enkele artikelen gepubliceerd over de ervaringen van Edwin met de Nederlandse advocatuur. Die zijn tamelijk kleurrijk, om het voorzichtig uit te drukken.
  Steeds weer hetzelfde partoon, of het nu mr. Gorsira betrof, mr. Nicolai, mr. Pen, mr. Bohler of mr. Koppe of mr. Kemp: grote verhalen (vooral naar de pers) en naar Edwin zelf, maar NUL KOMMA NADA handelingen verrichten. Mijn indruk was dat al deze advocaten achter de rug van Edwin om samenspanden met zijn wederpartijen, mr. Nicolai nog het meeste, want over hem zei Edwin dat hij ‘linea recta met zijn stukken naar Trix rende’.
  Edwin vertelde ook over de verhoren, maar in de versie die ik heb gehoord -en dat was HELEMAAL ABSURD- vonden deze plaats ten kantore van Nicolai! De advocaat van Edwin zou de rijksrecherche heielijk hebben binnengelaten om ze als bloedhonden op zijn client Edwin af te sturen. Edwin verteld ook dat Margarite op het kantoor van Nicolai onder extfreme druk is egzet ASAP van hem te gaan scheiden.

 • henry prince | 07/02/09 om 22:18

  We moeten af van dat oranje gespuis.
  Nu weer het geknoei met hun van het volk gepikte vermogen waarover zij geen belasting wensen te betalen.
  Mooi voorbeeld voor het gepeupel die oranjefranje.
  Geert Wilders is de enige die op termijn in staat zal zijn om
  die feodale fossielen af te serveren.
  Daarom wel hem de kans geven!

 • G.Biesma | 01/04/09 om 10:00

  Ik zal het kort maar krachtig houden;

  Nederland is niet minder corrupt dan de eerste beste bananenrepubliek. Ik sluit mij aan bij wijlen Oltmans dat de Oranjes een plek dienen te krijgen in de Efteling.

 • Mengele | 15/12/09 om 13:35

  De Roy lijkt te zijn afgemaakt door prins Bernhard en het tweede kabinet van Nederland, toch ?
  Roy, je moet doorgaan en je niet laten knakken door onrecht. Zo veel diploma’s en flair; zoek de goede mensen op ! Dus nooit meer naar de Efteling.

  Felix Rhodius is de rentmeester van de Oranjes; voor spandiensten, voor bridgen/klaverjassen, voor het beffen van een oude kleerborstel en bovenal beheerder van de miljarden trust-dollars, toch ?

  Let’s focus to prins Bernhard Lippe Biesterveld. Na 1985 was het volk Lockheed al weer vergeten. Wat heeft u sinds 1985 uitgespookt, met wie en wie was wijlen mevrouw A.M. Lievens ? Journalisten, zoem eens in op deze dame !

  Oranjes die zijn straks voor de Efteling.
  Scheelt het volk US-dollars 400 mln per jaar ?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen