Verhulde Nazi-propaganda
Unieke expositie van kleurenbeelden geeft selectief beeld van Parijs in de Tweede Wereldoorlog.
Gelezen: The Times, France24, NRC
Fotograaf André Zucca is één van de weinigen die kleurenfoto’s schoot van Parijs gedurende de Tweede Wereldoorlog. Sinds maart houdt de Bibliothí¨que Historique van de stad Parijs een expositie van die totaal 270 foto’s.
Daar is tumult over ontstaan. Zucca had een licentie van de nazi’s en sympathieí«n voor deze bezetter. Hij beschikte als enige Franse fotograaf over kleurenrolletjes dar hij werkte voor Nazi-tijdschrift Signal.
Dus kan hij geen getrouw beeld geven. Het geheel toont vooral vrolijkheid, luidde het verwijt. De terreur, razzia’s, armoede en angst bleven buiten beeld bij Zucca.
Daar bleef het niet bij. Er kwam een storm van protest over dit ‘valse beeld’ van de realiteit destijds, vooral gezien de prijzende woorden over Zucca ter begeleiding. Stemmen gingen op om de expositie te sluiten, zoals wethouder Christophe Girard.
Uiteindelijk is op voordracht van burgemeester Bertrand Delanoí« gekozen voor uitreiking van een waarschuwing aan alle bezoekers bij aanvang van de tentoonstelling, in het Engels en in het Frans: “In deze expositie ontbreken de realiteit van de bezetting en haar tragische aspecten.”
Zucca werd na de oorlog niet veroordeeld, maar werkte onder een schuilnaam aan als huwelijksfotograaf. In 1973 stierf hij, onbekend. De platen zijn nimmer tentoongesteld
Hier een diashow van 10 foto’s in Herald Tribune. Het geheel biedt een vredig beeld, met wel sombere gezichten soms bij plaatje 9 een vader trekkend aan een kar met spullen en twee onrustig kijkende kinderen aan de hand. Die plaat zegt veel.
Peter Olsthoorn | 28-04-08 09:03
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen