Historici zijn verbaasd over het moeilijk doen
AIVD doet beloftegeen gestand
Beloofde openbaarmaking documenten voor geschiedschrijving blijft uit.
In 2007 verscheen bij uitgeverij Boom het boek ‘Frontdienst – De BVD in de Koude Oorlog’, waarin de voorloper van de AIVD er goed van af komt.
‘Frontdienst’ is het resultaat van een in juni 2003 verstrekte opdracht van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes aan de oud-BVD medewerker, auteur en onderzoeker Dick Engelen. De auteur kreeg onder een zware wetenschappelijke begeleiding van de historici en onderzoekers Blom, Bosscher, Abels, Meershoek, Voerman en Wiebes toegang tot het archiefmateriaal van de BVD in de Koude Oorlog.
In zijn voorwoord zegt Dick Engelen hierover: “Enerzijds werd afgesproken dat zowel deze commissie als ikzelf onbeperkt en onbelemmerd toegang zou hebben tot alle archiefbestanden van de dienst.”
In een Volkskrant-artikel van 24 november 2007 pleit professor Hans Blom voor volledige openheid en overdracht van de Koude Oorlog-archieven van de BVD aan het Nationaal Archief.
Het begin daarvan is er nog niet: op een bijeenkomst van de Nisa klaagde Dick Engelen dat documenten uit het BVD-archief waarnaar hij verwijst in ‘Frontdienst’ niet op de de website van de AIVD openbaargemaakt zijn. Dat was wel afgesproken tussen hem en de AIVD.
Blom bevestigde dat. Maar geschoond: alleen die delen uit verslagen waarop de verwijzing betrekking zou hebben, zou openbaar worden.
Hoe zit het met openbaarmaking, vroegen we de AIVD? “We zijn er nog mee bezig. Het is blijkt erg bewerkelijk te zijn om de inhoud van de noten op de site te zetten.”
In Amerika maakt men probleemloos 1,3 miljoen pagina’s uit de CIA-archieven openbaar. In Nederland speelt men nog steeds liever verstoppertje. We hebben met een beroep op de wet documenten opgevraagd. U leest er over een paar maanden meer over.
Ton Biesemaat | 23-04-08 09:23
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen