Europarlementaire toestanden in Den Haag?
SP solidair met de armen
Maar ondertussen wel vorstelijke onkostenvergoedingen opstrijken, zeggen CDA en PvdA. De SP vindt dat op haar beurt een leugen.
Gelezen: Elsevier
Kamerleden verdienen 91.000 euro per jaar (2007). Dar kan een verblijfskostenvergoeding van 5.000 tot 15.000 euro bovenop komen, plus een kleine 5.000 euro maximaal aan gewone onkostenvergoeding; plus een reiskostenvergoeding.
Die woon- en andere onkosten declareren de SP-Kamerleden bij hun SP-penningmeester. Die beoordeelt ze. De Kamer betaalt de vergoedingen rechtstreeks aan de SP.
“Waar andere volksvertegenwoordigers hun onkosten alleen tot een bepaalde limiet krijgen vergoed, gelden voor SP’ers geen maxima”, schrijft Elsevier. Dit leidt tot declaratie van:
- Luxe hotels
- Luxe appartementen
- Kinderopvang
- Dure kleding
Penningmeester en oud-Kamerlid van de SP Rosita van Gijlswijk (foto) zegt dat SP-Kamerleden een groot deel van hun salaris afdragen aan de partij. Ze mogen om die reden alle onkosten declareren.
Dat SP’ers solidair zijn met de armen is dus een leugen, vinden PvdA-Kamerlid Lia Roefs en CDA-Kamerlid Ger Koopmans.
De laatste zegt dat de SP het fiscaal handig speelt: de Kamerleden trekken de storting van het deel van hun salaris als gift af van de belasting en hoeven de onkostenvergoedingen niet op te geven.
“”˜Kamerleden van andere partijen sparen die vergoedingen ook gewoon op en gaan er vervolgens van op vakantie. Ik zie niet in wat het verschil is”, zegt de SP-penningmeester. Ze heeft net een verklaring gepubliceerd. Daarin wordt beweerd dat Elsevier en haar bronnen een leugenachtig beeld schetsen. “Een ongekende brutaliteit”, zegt Van Gijlswijk.
Ze erkent wel: “Onkosten die zij voor hun werk maken mogen ze bij de partij declareren. Dat gaat bijvoorbeeld om telefoonkosten, hun krantenabonnement, hotelovernachtingen en representatieve kleding.”
Maar het zijn juist andere Kamerleden die hun 6.300 euro netto in de zak steken, de SP’ers maar 2.300 euro per maand. “Juist bij de Kamerleden van CDA en PvdA wordt niet gecontroleerd hoe zij hun onkostenvergoeding besteden, niet door de Kamer en niet door hun partijen. Zij kunnen er een huis in Thailand van kopen, onze mensen niet.”
Het wachten is op de openbaarmaking van de feitelijke vergoedingen: wie zet de eerste stap?
Peter Olsthoorn | 16-04-08 11:39
Reacties
keuleniscool | 16/04/08 om 20:35
Links is altijd ……….
praten om begrip
en als ze grip hebben grijpern zo veel mogelijk !
En ze noemen zich socialist , maar zijn a-sociaal
Rodehond.net | 17/04/08 om 08:42
Scherpe analyse, Keuleniscool…