Leugensjournaal 27: 

Onder professoren”¦

Wetenschap is te koop en we weten daar nauwelijks iets van, zo leerde afgelopen week ons. Het kabinet reageert.

Nadat Leugens.nl een paar weken terug aangaf dat een professor zich door een betalende lobby liet leiden in een openbare uiting zocht de Volkskrant ‘even’ uit hoe het zit met de sponsoring van ruim 5.000 hoogleraren in Nederland: ruim een kwart krijgt externe financiering. Niets mis mee, maar dan moet de goegemeente wel de belangen kennen. Vanmorgen wordt bekend dat minister Plasterk een openbaar register wenst van nevenfuncties.

Vreemd dat dit er nog niet is. Maar inzichten veranderen. Zo ook over de kwakzalvers rond Sylvia Millecam. Reguliere artsen vertelden haar over een tumor van 10 centimeter. Maar drie personen die anders beweerden, waaronder Jomanda, worden toch vervolgd. Dat wordt nog oppassen met liegen.

De rechtspraak haalt de touwtjes strak aan. Zo blijkt het overgrote deel van de zware beschuldigingen aan het adres van ex-officier Diederik Fabius. Maar niet Fabius komt voor de rechter, maar schrijver Alexander Nijeboer moet bloeden omdat hij wat te ver ging met de beschuldigingen.

Een leuke kwestie vonden we die over Wikipedia: is de collectieve encyclopedie betrouwbaar genoeg of niet. We moeten daar nog even op terugkomen.

De Wilders vs. Hirch Ballin leugenaffaire eiste wat aandacht op afgelopen week met een poging tot onderzoek, wat bronnen on – en off the record, maar geen scherprechter. Wilders moest in elk geval iets rectificeren.

Prins Bernhard keek twee keer om de hoek, met onderzoek naar BAE-omkoping en zijn paal in Wageningen.

Ondertussen moeten we u melden dat het zakelijk goed fout ging met Leugens.nl. Onze vergaande plannen en beloften – onder meer voor een grote redactie – baseerden we op die beloofde investeringen. Nu die achterwege blijven werken we zonder budget. Dat is op deze schaal niet lang vol te houden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen