Gedoe rond de 'paal van Bernhard' 

5 mei geen bevrijdingsdag

Impotent kunstwerk voor de Prins der Nederlanden moet alsnog te Wageningen worden opgetrokken, vinden betalende ondernemers. Maar de keuze voor 5 mei is arbitrair.

Gezien: Omroep Gelderland

In Wageningen wordt Bevrijdingsdag 5 mei altijd groots gevierd. Immers, op die 5e mei 1945 werd in Hotel De Wereld door de Duitsers de capitulatie in Nederland getekend. In het bijzijn van Prins Bernhard.

Het latere boegbeeld van het verzet en de veteranen was toen de commandant van de BS of Binnenlandse Strijdkrachten waar de verschillende verzetsgroepen op papier in waren verzameld. En Bernhard was door zijn schoonmoeder koningin Wilhelmina, tegen de zin van de regering, tot generaal en commandant van de Nederlandse Landmacht gebombardeerd.

Op de herdenking in Wageningen rust een smet. Er is een monument voor die 5e mei gemaakt door de kunstenaar Hanshan Roebers. Een zogenaamde roodkoperen vuurzuil die op het 5 mei plein te Wageningen geplaatst zou worden. een proefplaatsing (zie foto) vond al plaats.

De collectieve fantasie over het kunstwerk, dat ook oogt als een penis in volle glorie en de bekende promiscuí¯teit van de Prins kan verbeelden, is op hol geslagen. In de volksmond heet het ook wel ‘de paal van Bernhard’.

Dat is niet erg koninklijk en respectvol voor de herdenking van de Bevrijding en het werk van Prins Bernhard. Het kunstwerk ligt al 2,5 jaar impotent op de Wageningse gemeentewerf. De Wageningse ondernemersvereniging WOC eist nu dat het monument voor 5 mei alsnog wordt geplaatst. Omdat ze 125.000 euro hebben bijgedragen aan de paal. .

Waarom men zo op 5 mei gefocust is als capitulatiedag van het Duitse leger in Nederland is merkwaardig. Want het Duitse leger in Nederland capituleerde helemaal niet op 5 mei. De feitelijke overgave van het Duitse leger vond al plaats op 4 mei. Alle Duitse legers in Noordwest-Europa, inclusief het in Nederland aanwezige 25e leger gaven zich aan de Britse commandant Montgommery en legden de wapens neer.

De Canadese generaal Foulkes organiseerde in Hotel de Wereld te Wageningen zijn eigen feestje. De Duitsers vroegen en kregen 24 uur uitstel waardoor de show van generaal Foulkes op 6 mei plaats vond. De ondertekening op die 6e mei was ook niet in Hotel de Wereld en zelfs niet in de stad maar in een verlaten boerderij buiten Wageningen.

Prins Bernhard was bij die ondertekening niet aanwezig. De Prins hield wel graag die mythe in stand van de 5e mei 1945. En om het allemaal nog erger te maken: ook die ondertekening was toneelstukje zonder wettige betekenis. Het ging slechts om de technische uitwerking van de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland.

Maar historische leugens of niet; die paal zal en moet er komen, vinden de Wageningse ondernemers. Overigens symboliseert de vorm tenminste iets van een waarheid over het leven van de prins”¦

  • Reacties

  • John | 09/04/08 om 07:25

    Waar is dat stukje over Verdonk gebleven? Of is de eindredactie eindelijk tot inzicht gekomen dat dit een brug te ver was?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen