Mishandeling zonder dood of letsel: 

We noemen dit geen martelen

Mishandeling van gevangenen was officieel toegestaan door Washington, zo blijkt uit een geopenbaard document uit 2003.

Gelezen: Washington Post,

Het Office of Legal Counsel is het hoogste orgaan voor wetsinterpretatie van het ministerie van Justitie in Washington. Daar vervulde John C. Yoo geen hoge functie. Maar vanwege zijn flexibele interpretatie van wetgeving had hij wel veel invloed op de regering Bush.

Deze Yoo schreef in 2003 een memo van tachtig pagina’s met als titel: “Military Interrogation of Alien Unlawful Combatants Held Outside the United States.”

Dat heet nu al Het Martelmemo. Hoewel er volgens dit stuk louter sprake is van marteling als het verhoren van, en de verdere behandeling van gevangenen ‘de dood, verminking of permanente schade’tot gevolg heeft. (“death, organ failure or permanent damage”)

Dit ‘memo’ stelt een aantal nationale en internationale grondrechten niet van toepassing op verdachten van terrorisme. Buiten werking gesteld worden onder meer:

Daarmee waren de wreedheden van de VS in de Abu Ghraib gevangenis in Irak en in Guantánamo Bay op Cuba op hoger niveau gelegitimeerd.

In en reactie zei Yoo, inmiddels werkzaam als professor aan de University of California, dat hij niet gelooft dat zijn stuk heeft bijgedragen aan een sfeer waarin mishandelingen plaatsvonden. Net als zijn superieuren houdt hij vol dat dit alleen op eigen initiatief door lagere militairen plaatsgreep.

Ted Kennedy, parlementslid, zei in een reactie dat de inhoud van het stuk ook gebruikt kan worden om het martelen van Amerikaanse militairen in buitenlandse gevangenschap te legitimeren.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen