Leugens rondom een spion 

Hoe kwam Litvinenko aan zijn einde?

Alexander Litvinenko werd in november 2006 wereldberoemd toen hij naar zeggen werd vergiftigd met het radioactieve polonium. Een leugen?

Alexander Litvinenko was eerder ook KGB- en FSB-spion. In 2000 vluchtte hij via Turkije naar Engeland. Hij werd Brits staatsburger en genoemd als agent van de Britse geheime dienst MI6.

Westerse media wezen met de beschuldigende vinger naar Poetin zelf. Engeland vroeg in 2007 aan Rusland om de uitlevering van een voormalige FSB-collega van Litvinenko, Andrei Lugovoy. Hij is de hoofdverdachte voor de moord op Litvinenko. Lugovoy geniet echter onschendbaarheid als Russisch parlementslid.

Gisteren stond er een oproep van de weduwe van Alexander Litvinenko in The Times. Ze eist een volledig onderzoek bij een Britse rechtbank. Onder meer Scotland Yard en de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband hielden dat nog tegen.

De weduwe reageert op een opzienbarend artikel in The Sun, niet de Britse tabloid maar een Amerikaanse krant. Edward Jay Epstein zegt zich te baseren op de dossiers die de Britten naar Moskou hebben gestuurd.

Epstein concludeert dat Litvinenko betrokken was bij de smokkel van polonium-210 en zo besmet raakte en stierf. Epstein had al argwaan want er zijn eenvoudiger manieren om je van iemand te ontdoen dan met polonium-210 health mart pharmacies dat ook nog eens goed traceerbaar is.

Litvinenko was nauw gelieerd aan de Russische zakentycoon Boris Abramovich Berezovski. Die puisant rijke Rus vluchtte in 1999 vanuit Rusland naar Engeland, nadat zijn compagnon Jeltsin was vervangen door Poetin. Vanuit Engeland bestreed Berezovski de sterke man van Rusland.

Litvinenko werkte voor deze Russische tycoon in asiel, ondermeer voor diens beveiligingsfirma’s. Litvinenko schreef boeken waarin hij Poetin onder meer beschuldigde van het door de FSB laten opblazen van appartementsgebouwen waarna de schuld in de schoenen van de Tsjetsjenen werd geschoven.

De Russen hadden reden genoeg om zich te ontdoen van Litvinenko. Maar hebben de Britten zelf (ook) boter op het hoofd?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen