Wegsturen van de eens zo populaire man moeilijk
De burgemeester van Detroit
Kwame Kilpatrick had pret met seks met een stafchef, maar loog en bedroog toen het op onderzoeken aan kwam.
Gelezen: Dossier Detroit Free Press
Voor Kwame Kilpatrick, de 37-jarige zwarte burgemeester van Detroit, zijn de dagen geteld. Hij had seks met zijn stafchef Christine Beatty.
Zij vertrok al, nadat in januari de krant inzage kreeg in 14.000 semafoonberichten die het paar had uitgewisseld tussen september 2002 en mei 2003. En niet enkel over zaken. Ze werden openbaar door een regel die Kilpatrick zelf eerder instelde: apparatuur van openbare diensten mag enkel voor nette zaken worden gebruikt.
Ondertussen waren drie politieagenten die Kilpatricks zaak onderzochten, inclusief chef Gary Brown, al weggestuurd met een geheime schadevergoeding van 8,4 miljoen dollar. Het paar ontkende ondertussen bij hoog en bij laag, ook voor een rechtbank, dat het samen snoepte.
Afgelopen weekend werden Kilpatrick en Beatty officieel in staat van beschuldiging gesteld van meineed en misleiding en tegenwerking van de rechterlijke macht. Dat kan hen maximaal 15 jaar in het gevang brengen.
De burgervader zei het privé onder controle te hebben, maar werd ondertussen met een ander lief gesignaleerd. Daarover gevraagd mepte hij wat verslaggevers. Journalisten mogen nu niet meer op gemeenteterrein komen.
In een radioshow trad hij nog wel op. Gevraagd naar de perikelen zei hij: “Ik ben met een opdracht van God op deze positie gezet.”
Aanklager Kym Worthy dacht daar gisteren anders over: “Zelfs kinderen beseffen dat zo erg liegen niet kan.”
Kilpatrick kwam daarop met een verklaring dat hij de zaak zou zuiveren want die was op louter misinterpretaties gebaseerd. Ook moeder Cheeks Kilpatrick deed nog een duit in het zakje met een verklaring: ze was teleurgesteld in de zware beschuldigingen van de openbaar aanklager.
Peter Olsthoorn | 25-03-08 10:23
Reacties
Rick | 25/03/08 om 11:06
Waar hebben wij dat toch vaker gehoord? “Ik ben met een opdracht van god op deze positie gezet.” Zijn dat niet de mensen die vervolgens duizenden de dood injagen of om dicht bij huis te blijven, elk onderzoek naar waarheid (Irak en Nationale Ombudsman) torpederen? En maar volhouden dat je een seculiere staat bent, maar indien aangesproken, je achter je god verschuilen. Meen toch dat in een democratie op een mens wordt gestemd en niet op een in zijn of haar hoofd rondspokend opperwezen. Het wordt tijd dat Atheí¯stlastering in het Wetboek van Strafrecht wordt opgenomen.