Geschiedenis herhaalde zich na 360 jaar 

Bollengroei is geldgroei

Piramideschema in de Bollenstreek eindigt in grootschalige fraude en rechtszaken.

Gelezen: NRC

De Tulpenmanie: tussen 1630 en 1637 ontstond in Nederland een gekte in de bollenhandel met enorme prijsopdrijving. De prijs van een bol evenaarde die van een grachtenpand toen: 6.000 gulden. Er kwamen tulpenbeurzen die hebzucht stimuleerden. Dit alles in de hoop op vermeerdering van bijzondere bollen en onmetelijke rijkdom. Die uitbleef.

Ongeveer hetzelfde heeft zich in 2003 voorgedaan in de Bollenstreken in Noord- en Zuid-Holland. Daarover liepen snel hooglopende rechtszaken en is een boek gepubliceerd in 2005, door Marie-Louise Schipper.

Centraal stond het NovaCap Floralis Termijnfonds, nu bankroet, opgericht door bollenhandelaar Marco Vrijburg. Deze bollenbelegger zou als eerste actie bollen in 2003 kopen en de oogst daarvan in 2004 verkopen. Bollen vermeerderen zich immers.

In Novacap Floralis hadden 121 beleggers 85 miljoen euro geí¯nvesteerd. Het bedrijf trok durfinvesteerders als Cor Boonstra voor 200.000 euro, voorheen Philipsbaas en eerder verdacht van voorkennis bij beurshandel en eigenaar Willem Sijthoff van FD Mediagroep voor 800.000 euro. En namen van ex-voetballers zijn genoemd: Regi Blinker, Richard Witsche en Aron Winter.

Maar de Hollandse tulpenhandel trok ook grote beleggers: Pieter de Rijcke, die Kruidvat verkocht, voor 11 miljoen, de gebroeders Ziengs (schoenenwinkelketen in Drenthe) stortten 11 miljoen, North West Invest (beleggingsclub in bollen) ruim 5 miljoen en het Zwitserse Flora & Roses 6 miljoen.

Het voorspelde rendement is 30 procent. Dat pakt nog veel hoger uit: voor 75 miljoen inkoop en voor 160 miljoen verkoop. Maar dat is slechts de papieren winst. De ‘verkoopbriefjes’ zijn niet getekend, en vals.

De investeringen van Novacap verliepen voornamelijk via het Sierteelt Bemiddelingscentrum (SBC) in Lisse, onder leiding van Mark van der Poll. Dit ging bankroet. Het verslag van de curator is te lezen. Nog juist daarvoor heeft SBC aan bevriende bollenhandelaren 112 miljoen euro uitgekeerd.

De beleggers waren gefopt met de bewering door het SBC dat bollen goed verkocht werden na inkoop. Een fraaie leugen. Want de verkoop vond plaats aan bedrijven die maar kort bestonden en als sneeuw voor de zon verdwenen.

Betrokken bollenboeren sluisden zeker 80 miljoen euro op voor hun rekeningen in belastingparadijzen als Liechtenstein en de Britse Maagdeneilanden.

De oorzaak van de ellende: de wetenschap van investeringen van buiten deden de prijzen enorm stijgen en bollen vele malen van eigenaar wisselen. Die 30 procent winst die Novacap beloofde werd wel behaald, maar door de handelaren die de windhandel alvast begonnen.

Novacap Floralis probeert via rechtszaken bij 71 gedaagde partijen nog iets van het verlies terug te winnen. Maar de bollenhandel blijkt stug, zoals Holland Bolroy Markt (HBM). Dit is van de grootste bollenondernemer, Cees van der Velden. En ontving nog 7,6 miljoen euro van SBC vlak voor het bankroet.

Advocaten zeggen dat de beheerder van beheerders van Novacap en SBC juist de winst hebben opgestreken en weggesluisd. Van der Velden zegt 14 miljoen te hebben verloren. En eist die op zijn beurt terug.

De vraag is nu: wie liegt er het hardst?

  • Reacties

  • naam | 17/01/12 om 23:41

    er zijn nog wel meer partijen die voor de valutadatum bevoordeeld zijn . ga dat ook maar eens uitzoeken

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen