Nederlands onderzoek naar nieuwe handel: 

Uitkomsten DNA-testen gelogen

nullMaar liefst 43 procent van de ‘bewijzen’ voor aandoeningen is uit de duim gezogen. En van de rest deugt ook niet veel.

Gelezen: Artikel Journal of Human Genetics

Onderzoekers in Rotterdam en Atlanta keken onder leiding van getalenteerd onderzoeker Cecile Janssens van het Erasmus Medisch Centrum naar genetische zelftesten via internet.

Bedrijven als Genelex, Genovations, Genosolutions, Integrative Genomics, Salugen, Sciona and Suracell bieden online DNA-testen aan. Die kosten zo’n 300 tot 1.000 dollar of euro.

Bij de testen wordt uit opgestuurd materiaal diverse genen gecombineerd tot een ‘genetisch profiel’. Aan dit profiel koppelen ze vervolgens leefstijl- en voedingsadviezen. Niet zelden behelzen de adviezen het nuttigen van voedingssupplementen die zij zelf verkopen.

Er blijkt weinig van te deugen: de onderzochte testen meten in totaal 56 genen die van invloed zouden zijn op het ontstaan van bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten en osteoporose. Ze keken vervolgens naar wetenschappelijke analyses over die 56 genen in het ontstaan van ziekten. De uitkomsten:

  • Van de 56 genen in de testen komen er 24 (43 procent) geheel niet voor in deze publicaties.
  • Van de overige 32 genen blijken er slechts 12 (38 procent) een statistisch significante relatie te hebben met een bepaalde ziekte, en 20 niet.
  • Was die relatie er wel, dan is die doorgaans zo gering, dat de genen niet gebruikt kunnen worden voor het voorspellen van ziekte.
  • Opvallend is bovendien dat deze relatie niet altijd overeenkomt met de claim van de fabrikanten. Zo blijken twee van de vijf genen in de zogenoemde profielen voor botziekten wel een statistisch significante relatie te hebben met een bepaalde ziekte, maar dat is in geen enkel geval een botziekte.

Conclusie: de testen zijn voorbarig en misleidend.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen