Twist over de aard van een bijzonder zoogdier
Hobbit of dwergmens? That’s the question
Nieuwe publicatie vindt ‘echte hobbits’ een leugen.
Gelezen: Guardian
In de wetenschap wordt uit naijver, grootheidswaanzin en ijdelheid sinds mensenheugenis gelogen. Een dankbaar onderwerp dus voor deze site. W.F. Hermans wist het al met zijn roman Onder professoren.
Op het Indonesisch eiland Flores werden in 2003 de fossiele resten van een onbekende mensensoort gevonden: Homo floresiensis. Het was een soort van dwerg van één meter hoog. Daarom gaat deze ontdekking populair gezegd ook wel door voor de ontdekking van hobbits.
Zie hier een toegankelijke uitleg met plaatjes.Nu is in de biologie dwerggroei van organismen op een geí¯soleerd eiland niets onbekends. Zo zijn er al eens resten van dwergolifanten gevonden op Flores.
Al voor de ontdekking van Homo floresiensis in 2003 waren er op Flores door o.a. John de Vos van het Leidse Naturalis-museum stenen werktuigen gevonden die zo’n 800.000 jaar oud kunnen zijn.
Dit betekent dat – daar Flores ook in IJstijden omringd was door water – dat die primitieve mens al een soort van zeevaarder was. De hobbit uit Flores heeft het blijkbaar tot zo’n 13.000 jaar geleden uitgehouden.
Ter verduidelijking: de Neandertaler was toen al zo’n 17.000 jaar niet meer onder ons. Wij als moderne mens (Homo sapiens) leefden toen dus nog met de hobbit samen.
Maar dat mooie verhaal wordt uiteraard weer betwist door academici die het beter denken te weten. Australische onderzoekers beweren dat de hobbit gewoon een ziek mens was, dwerggroei door een tekort aan jodium in het dieet.
Professor Colin Groves, ook Australií«r, op zijn beurt bestrijdt de ontkenning van de hobbit. Het is volgens hem een flutonderzoek.
Dat geeft weer hoop dat de hobbit echt heeft bestaan. Voorlopig blijven de heren professoren elkaar voor rotte vis uitmaken over de vraag: hobbit of dwerg?
Ton Biesemaat | 06-03-08 06:54
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen