Hans Hoogervorst, bent u daar nog? 

Goedkopere zorg door marktwerking

Maar niet heus: de remmen gingen los in de artsenij en bij ziekenhuizen.

Gelezen: onderzoek Vektis, De Pers, NRC,

Een warm welkom op Leugens.nl voor Johannes Franciscus (Hans) Hoogervorst. Meer concurrentie in het aanbod van zorg en tussen zorgverzekeraars is goed voor de burgers, zo wist hij. Niet dus.

Uit deze Zorgmonitor van Vektis in Zeist van 2007 blijken de kostenstijgingen al duidelijk: 7 procent meer in 2006, tot 55 miljard euro. NRC voegde er data van de Boston Consulting Group te Hilversum aan toe.

Voor wie met enige regelmaat met de zorg te maken heeft is het al lang geen verrassing meer: binnen de kortste keren is er een afspraak bij de huisarts, vaak kort, doen specialisten extra onderzoek, is er nog een afspraak gemaakt, mag je dure spullen aanschaffen, of wordt er een MRI-scan gemaakt.

De invoering van marktwerking in de ziekenhuiszorg heeft geleid tot een explosieve stijging van het aantal behandelingen. Meer vraag, goed voor het aanbod. Zo werkt de markt.

In 2006 stegen de kosten voor behandelingen onder vrije tarieven met 12 procent. Het aantal van die behandelingen nam toe met gemiddeld 10 procent, de prijzen met 2 procent. De toename kwam deels door 300.000 meer verzekerden

En het zal nog erger worden: in 2006 golden voor 10 procent van de behandelingen vrije tarieven, dit jaar 20 procent, in 2009 100 procent.

In het oude systeem waren ziekenhuizen beperkt door een budget. Nu is die limiet weg en de rem is er af bij specialisten. En weinigen nemen eigen risico met de zorgverkering.

In 2005 werden de tarieven voor enkele veelvoorkomende behandelingen vrijgegeven, zoals knie-, heup- en staaroperaties. Ziekenhuizen declareerden 28 procent meer behandelingen voor amandelen in 2006 dan het jaar ervoor en 16 procent meer behandelingen voor knieslijtage.

Patií«nten werden vaker behandeld voor nierstenen (16 procent) en ureterstenen (30 procent). Er zijn bijvoorbeeld nu twee keer zo veel niersteenvergruizers. Want ziekenhuizen moeten en mogen concurreren.

De regie van dit alles ligt bij de zorgverzekeraars, die daar natuurlijk ook niet armer van zijn geworden, maar wel contractvrijheid hebben. Het volgende station: mes in de kosten en verschraling van de zorg?

  • Reacties

  • arjan | 21/03/08 om 13:43

    Wacht ’s even.. Het is dus “slécht” die marktwerking?

    Omdat mensen nu allemaal voor de lol hun knieí«n, heupen en ogen laten opereren terwijl dat voorheen helemaal niet hoefde zeker?

    Zo kun je het ook spinnen ja. Ik zou zeggen dat er vroeger blijkbaar te weinig werd geopereerd.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen