Journalist was wel privé het haasje 

Op persoonlijke titel”¦

”¦voerden bewindslieden Defensie hun zaak. Maar uiteindelijk blijkt het departement hun advocaten te hebben betaald.

Gelezen De Nieuwe Reporter

Wat vooraf ging: Cees van der Knaap (foto) vertrok plotseling als staatsecretaris van Defensie. Juist daarvóór werd hij beschuldigd van uitgebreid voorliegen van de Tweede Kamer.

Dit is opgeschreven door onderzoeksjournalist Alexander Nijeboer. Als gevolg van de dure procedures van onder meer bewindslieden moest hij zijn huis verkopen.

Nijeboer vroeg aan Defensie wie de proceskosten had betaald. Dat wilde het departement niet zeggen. Dus volgde er een WOB-procedure. Daaruit volgde:

In totaal declareerden de landsadvocaten Anton van Leeuwen en Bert Jan Houtzagers in 2006 en 2007 zo’n 60.000 euro voor diverse zaken bij Defensie, inclusief de juridische procedure van Van der Knaap tegen Nijeboer.

Advocaat Harro Knijff van De Brauw Blackstone en Westbroek stuurde de rekening van ruim 19.000 euro voor de rechtsbijstand aan ex-minister van Defensie Job De Ruiter naar het ministerie van Defensie .

Het betrof hier persoonlijke procedures. De staat heeft die betaald. De beschuldiging luidt: de staat betaalt dure procedures om journalistiek te dwarsbomen. Individuele journalisten kunnen onder dreiging van rechtszaken minder uitrichten.

Angelien Eijsink en
Pierre Heijnen van de PvdA hebben vragen gesteld aan het kabinet. Dat bericht Klokkenluideronline

Deze uitgave en haar auteur Micha Kat vormen het doelwit van procedures van Hans Westenberg. Die laat zijn privéacties betalen door de Raad voor de Rechtspraak.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen