Naar huis na uitlekken Drudge Report 

Britse zelfcensuur om prins Harry

Britse pers als één man achter geheimhouding over uitzending naar Afghanistan.

Gelezen: BBC-verklaring, Independent, Telegraph

Op de website van het Australische showtijdschrift New Idea, verspreid via Yahoo, verscheen al op 15 januari 2008 het bericht Prince Harry: War Lord, maar een overduidelijk bericht over de uitzending naar Afghanistan op 23 februari 2008 met Prince Harry Goes to War in Afghanistan. Als u klikt komt u bij de biografie van prins Harry uit. Zelfcensuur onder hoge druk. Net nu het niet meer hoeft.

Want media mochten niet schrijven over de uitzending van Harry naar oorlogsgebied. Dat was althans al in juli 2007 overeengekomen tussen het ministerie van Defensie in Londen en de Britse media.

Maar via de Australische website kwam het nieuws – na lang onopgemerkt te zijn – terecht bij het fameuze Drudge Report. Die publiceerde vannacht over Harry the Hero.

Hij is sinds december in Afghanistan en wordt daar ook door de Britse pers op de voet gevolgd. De afspraak met het ministerie van Defensie betrof openheid van haar kant tegen geheimhouding door de pers tot na de terugkeer van Harry.

De reden: Harry zou een ‘kogelmagneet’ zijn voor de Taliban, niet alleen zelf maar ook de maten die in zijn nabijheid zouden vertoeven. De BBC zegt dat ze geheimhouding heeft afgewogen tegen de code die geldt bij ontvoeringen: dan zwijgt de pers indien slachtoffers in gevaar kunnen komen door publiciteit.

Eerder al was de prins (23)teleurgesteld dat hij niet naar Irak mocht om veiligheidsredenen. Nu moet Harry terug naar huis”¦

  • Reacties

  • hemelsblauw | 29/02/08 om 16:39

    Eén ding vooropgesteld: net als vele miljoenen andere mensen, heb ik pertinent de schúrft aan oorlog! Maar nou naar zo’n kind: ja, ik kan me volledig indenken dat juist hij erbij wilde zijn. Ongehinderd door z’n afkomst. En dat vergt dan inderdaad, tegenwoordig helemaal, een inspanning o.a. van de media: stilte.
    Over dat ‘kogelmagneet’ zijn ook voor al z’n medesoldaten daar in Helmand: uiteraard! Om niet te zeggen, dat zou dan nog een milde dood zijn (geweest), sterven in een kogelregen. In de aanloop naar de verkiezingen onderlaatst in Pakistan, zijn o.a. fundamentalisten opgepakt met grote hoeveelheden cyanide. Ze waren op weg naar Karachi. Om het spul daar te gaan mengen in de watervoorraden van de straatkiosken, waar het publiek z’n verse kopje thee en andere vers bereide dranken langs de weg koopt. (Heb dit uit de Pakistaanse media). Amen…
    Dus m.i. was het met de Britse pers niet zozeer een kwestie van dat ze niet móchten schrijven over de uitzending van Harry, afhankelijk van welke betekenis je aan het werkwoord “mogen” geeft in dit verband.

    Inmiddels 164 lezersreacties onder de uitleg van de BBC waarom ze de lezer lang onthouden hebben waar Prins Harry uithing. News black-out Voer voor sociologen en psychologen. De reactie zelf, de nationaliteit van de afzender voorzover vermeld, het tijdstip van posten. Werkelijk iets om uit te printen en eens een tijdje boven je bed te hangen, al die commentaren…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen