Knippen en plakken tot je de held bent 

Chinezen fotojokken zich naar prijzen

Schending authenticiteit foto’s mogelijk nog omvangrijker dan schending mensenrechten. En de Volkskrant pikt een berichtje.

Gelezen: Shanghaiist.

Prachtig, prachtig, die kudde antilopen op de Tibetaanse steppe met het viaduct met de trein op de achtergrond. Om dat plaatje te kunnen schieten had Liu Weiqiang van de krant Daqing Evening News ontzettend moeten afzien: acht dagen lang op de hoogvlakten bivakkeren. Zei hij, toen hij de prijs van de Chinese staatstelevisie CCTV won als één van de tien beste prenten van 2006:

Maar de foto is bij elkaar gejokt, zo werd op internet deze maand ontdekt. Liu Weiqiang gaf de fout toe, maakte nederig excuses. En ‘he got fired’, dus standrechtelijk geí«xecuteerd, of nee, ontslagen. Ook naar, want je moet door als fotograaf.

Maar daar bleef het niet bij. Ook fotograaf Ye Weitang ontdekte de geneugten van Photoshop software. En jokte onderstaande prent van een flinke fik bij elkaar. Dat leverde hem de winst op in de categorie ‘Dagelijks leven’ op de China International Photographic Arts Exposition.

Fotograaf Ye Weitang wordt niet neergeschoten, want volgens de jury gaat het niet om een nieuwsfoto maar om kunst en dan mag je best een beetje knoeien. Maar topfotograaf Bao Kun komt in het geweer. Het fotojokken is schering en inslag

(Overigens stond een gelijksoortig artikel als dit gisteren op de buitenlandpagina van de Volkskrant. Zonder bronvermelding Shanghaiist. Maar daarvoor heb je dan ook een dure correspondent in Shanghai, Hans Moleman. Die heeft Leugens.nl ook: tekst knippen, vertalen en netjes de bron vermelden. De minifoto’s zijn zonder bron ‘genomen’.)

  • Reacties

  • hemelsblauw | 27/02/08 om 23:00

    Vindingrijk zijn ze inderdaad, die Chinezen! Dit is toch een juweel: “As to why a PhotoShop-ed photograph could win a news photography award, Liu Weiqiang said, “Maybe it is because the award judges were not familiar with the habits of the Tibetan antelopes.” – © Shanghaiist Lol, want wat moet je daar nou op terugzeggen?!
    Xinhua ging meteen uitgebreid op de kansel staan om den volke te onderrichten over de ernst van de situatie. Vraag me na lezing van hun artikel wel af of dit ook het einde inluidt van die beschamende vertoningen als met Yahoo en met Google? Mensenrechten komen immers vóór Authenticiteit en Auteursrecht, of dat hoop je althans.

    Naast fotojokken nog een heel andere vorm van nieuws- en internetjokken die bar interessant kan zijn. Kwam een beschrijving van de theorie bij toeval tegen toen ik doorklikte op links die bij de UFO-column hier ergens staan. Het doet wat denken aan Rupert Sheldrake’s morfogenetische velden, maar dan anders. Best indrukwekkend, uitleg vooral in de 1e post, lees en huiver. (’t Gaat me niet om Scientology, maar om het mechanisme van d.m.v. jokken verbindingen bloot kunnen leggen tussen bepaalde mensen en hun interesses, en reacties).

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen