Rekenen is makkelijk voor bankiers 

Hoeveel hypotheekverlies ING? 194 of 945 miljoen?

Opluchting en jubel om ‘onze’ bank die toch zo netjes en voorzichtig is.

Gistermorgen al de Radio 1 verslaggever: ING heeft onder leiding van Michel Tilmant (foto) slechts een kleine 200 miljoen euro hoeven afschrijven, en niet de ‘verwachte 1 tot 2 miljard euro’.

De Volkskrant over ING: “ING, de grootste Nederlandse bank-verzekeraar, heeft nauwelijks last van de kredietcrisis. De winst van het concern steeg over 2007 met 20 procent naar 9,1 miljard euro. Hierin is een verlies verwerkt op de Amerikaanse subprime-hypotheken van 194 miljoen euro in het laatste kwartaal. Over heel 2007 moest ING 1,3 miljard euro verlies accepteren op beleggingen die getroffen zijn door de internationale crisis, maar dit boekt ING niet als verlies.”

Verlies niet als verlies boeken? Dat kan alleen een bank. Nog meer: “De grote vraag was hoe de bezittingen van 27,5 miljard euro van ING in de zogenoemde ”˜Alt-A’-categorie zich zouden houden. Dit zijn hypotheken van Amerikanen die geen heel goede, maar ook geen heel slechte kredietwaardigheid hebben. Tot opluchting van de financií«le markten hoefde ING op deze bezittingen niets af te schrijven.”

Het Financieele Dagblad berichtte rond de middag: “ING heeft in het vierde kwartaal van 2007 euro 194 mln afgeschreven op de positie in subprime en daaraan gerelateerde producten. Als gevolg van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt heeft de bankverzekeraar ook nog euro 751 mln afgeboekt van het eigen vermogen.”

Dan NRC die harder is en opent met: “Bank en verzekeraar ING heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar 945 miljoen euro afgeboekt.”ING leed in het vierde kwartaal een verlies van 194 miljoen euro op beleggingen in riskante (subprime) hypotheken, verstrekt aan Amerikanen met een lage kredietwaardigheid. Daarnaast boekt ING 751 miljoen euro af op zogeheten Alt-A beleggingen.”

Dus: Volkskrant, niets afgeschreven op Alt-A hypotheken, bij NRC driekwart miljard euro. Hocus-pocus. Maar de Volkskrant vertel niet het hele verhaal. En NRC vindt dat ze op de cijfers van ING niet kan vertrouwen. In het commentaar:

“De bewegingsvrijheid die financií«le instellingen hebben bij het uitrekenen van hun verliezen door de kredietcrisis is enorm. Dat is niet verwonderlijk. De uiterst complexe financií«le producten die aan de kredietcrisis ten grondslag liggen, zijn in de regel niet of moeilijk verhandelbaar. De waarde daarvan is daarom alleen in theorie te bepalen. Dat laat ruimte voor interpretatie.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen