Geen vraag leugendetector tegen het solliegiciteren

Terwijl je er toch een slimme, lachende psychologe bij krijgt.

Boos volk over liegende Joran. Maar met solliciteren geeft 21 procent zelf toe te liegen. Dat blijkt uit een enquíªte. En zoals eerder gesteld: niets zo onbetrouwbaar als het antwoord op vragen naar liegen. Maar goed, massaal liegen dus, om een baantje te krijgen.

Recherchebureau Schalke & Partner in Breda heeft er iets op gevonden. Geen verborgen camera. Maar gewoon: de sollicitant aan de leugendetector. Leuk idee. En dan live meekijken met de uitslaande meters op Leugens.nl.

Welk bedrijf wil dat niet? Geen enkel bedrijf, tot op heden. Ondanks de publiciteit die het recherchebureau ermee verwierf. Harry van de Vranden van Schalke liegt niet: nog nul aanvragen. “Maar we bieden het nog maar kort aan. Voor andere zaken is die al vaker ingezet, zoals voor fraudeonderzoek.”

Is het enkel een publiciteitsstunt? Dat niet. Want het aanbod is serieus: 2.000 euro per dag. De klant krijgt er dan een psychologe bij. “Zij volgt de instructies van het bedrijf en houdt de gesprekken met de personen aan de leugendetector.

De psychologe is Annet Heldens. Google vertelt dat ze deskundig is in de psychofarmacologie. Dat is de studie naar psychische veranderingen (stemming, denken, gedrag) na het toedienen van stoffen, medicijnen of drugs. Ze haalde in de VS het certificaat om leugendetectie te begeleiden.

De leugendetector of polygraaf meet vijf variabelen:

  • Band om de arm voor de bloeddruk
  • Sensor op de handpalm voor het zweet
  • Band om de borst voor ademhaling
  • Band om de buik voor buikademhaling
  • Matje op de stoel om bewegingen vast te leggen.

Iedereen is toch al nerveus met solliciteren en dat wordt misschien nog erger bij compromitterende vragen? Van de Vranden: “We kijken naar het patroon bij beantwoording, niet alleen naar antwoorden op specifieke vragen.” In de VS is het ding overigens verboden voor particuliere bedrijven ter screening van sollicitanten, maar niet voor overheden..

Ze zijn goedlachs, daar bij dat Bredase recherchebureau. Privé al ingezet? “Dat kan nog komen.” Wanneer voor het laatst gelogen? Van de Vranden: “Ik denk vorige week, met het carnaval.” Heldens: “Eén minuut geleden.”

Wil zij niet komen werken voor Leugens.nl? Van de Vranden: “Ho, ho, u blijft wel van ons personeel af, he”¦”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen