Lees het onderzoek dan ook eens
Kinderen bang voor clowns
Een medialeugen, zei De Leugen Regeert. Is dat zo?
De Leugen Regeert gekeken vanmorgen (Uitzending Gemist) met onder meer een goede discussie over ‘de Joran-tapes’ met Henri Beunders’ waardering.
Maar ook over Cliniclowns, naar aanleiding van dit artikel in De Telegraaf van 18 januari: “Kinderen bang voor clowns
Britse kinderen zijn hartstikke bang voor de clowns die hen eigenlijk moeten opvrolijken in het ziekenhuis. Een vakblad voor medisch personeel onderzocht het effect van afbeeldingen van clowns op de muren van de kinderafdeling. Alle 250 ondervraagde kinderen vonden de versiering eng, ook pubers gaven aan bang te zijn voor de kindervrienden.”
Aan het woord kwam in De leugen Regeert kwam niet de krant, maar columnist Luuk Koelman. Hij schreef voor Metro Opgezadeld met een CliniClown: “In hun conclusie noemen de onderzoekers de aanwezigheid van clowns in ziekenhuizen “een verkeerde ontwikkeling”. Verder wijzen zij er fijntjes op dat kinderen een naald minder eng vinden dan zo’n quasi-blije lolbroek aan hun bed. Ja, zelfs muurschilderingen van clowns worden afgeraden.”
Ze hebben het onderzoek niet gelezen. Joop Daalmeijer, nu baas van de NPS, maar ook voorzitter van de Cliniclowns en voorheen van de Vara, mocht zijn beklag doen. Op de site staat dit ook.
De bron van de Nederlandse berichten was het artikel Hospital clown images ‘too scary’ van 15 januari. BBC is doorgaans niet de meest onbetrouwbare.
Het om onderzoek van de University of Sheffield, gepubliceerd in een blad over verpleging. De hele teneur: afbeeldingen van clowns zijn eng.
Zijn dan ook Cliniclowns aan het bed eng? Daalmeijer mocht in De Leugen Regeert zeggen dat dat absoluut niet zo is. Het onderzoek immers ging alleen over afbeeldingen op de muren van ziekenhuizen. Maar in een analyse van de BBC gaat het onder meer over horrorfilms met clowns.
Het onderzoek staat online. Het is onmiskenbaar: het gaat over het ontwerp van de omgeving voor kinderen in ziekenhuizen: van hun angst voor schilderingen van clowns tot hekel aan huilende baby’s.
Kun je nu zeggen dat dit niet geldt voor clowns aan het bed. Dat dus ook niet. De BBC laat kinderpsycholoog Patricia Doorbar aan het woord: “Slechts weinig kinderen houden van clowns. Ze zijn in de ogen van kinderen vaak onbekend en komen van een andere wereld.”
Als ze aan de muur angst inboezemen, dan toch ook in levende lijve? Net als zwarte piet. Maar wel leuk dat ze aan het bed komen. Meestal. Anders mep je de Cliniclowns van je bed.
Peter Olsthoorn | 09-02-08 09:04
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen