Als je een baan of opdracht zoekt: 

Linkedin isontzettend nuttig

Dan NyeNou ja, dat denken 17 miljoen deelnemers. Maar in de praktijk”¦

Linkedin is een Hyves voor de zakenwereld. Het is internationaal, groot en groeit verschrikkelijk snel. Want al die zakenmensen maken elkaar lid met uitnodigingen. Waarom?

Ja, waarom eigenlijk? De site van baas Dan Nye (foto noemt zelf de drie sleutelfactoren:

 • Find past and present colleagues and classmates quickly. LinkedIn makes staying in touch simple.
 • Discover inside connections when you’re looking for a job or new business opportunity.
 • Your network is full of industry experts willing to share advice. Have a question? Just ask.

Maar als je echt uitgebreid wilt grazen in dat netwerk, dan moet je een abonnement nemen: voor 20, 50 of zelfs 200 dollar per maand. Dan zie je e-mail adressen en kun je snuffelen in alle details van de deelnemers.

Want zo is het ook: elke deelnemer verschaft gratis en voor niets zijn persoonlijke gegevens. En Linkedin gaat daar vervolgens aan verdienen. Geen wonder dat investeerders met een neus voor op te rapen goud er hun centjes in stoppen.

En bent u ook zo belangrijk? Dat u dagelijks verzoeken krijgt van personen in uw netwerk om toe te treden tot hun relatiekring? Dat u denkt: waarom eigenlijk? En toch maar toegeeft om diegene niet te kwetsen. Of : baat het niet dan schaadt het niet?

Soms staat er iemand op die eens nagaat wat dat nu kan opleveren. “Allereerst viel me op dat naar mijn schatting meer dan 50 procent van de personen in LinkedIn werkzaam is als consultant, freelancer of iets dergelijks. Zeg maar de groep met een schreeuwende behoefte aan opdrachten en dus aan een netwerk. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de echt belangrijke mensen er niet in zitten (of zijn afgeschermd)”¦

Ik maak een kleine rondgang langs wat collega’s. Ik tref nog niemand die LinkedIn inzet bij zijn werk, bijvoorbeeld door gericht te zoeken naar mensen met bepaalde competenties. Wel kijkt een aantal even in LinkedIn voordat ze langs gaan bij nieuwe contacten. Toch leuk als je weet dat die potentií«le opdrachtgever ook van hockey houdt.”

En zo is het maar net. Iedere deelnemer eert de keizer. Tot er een jongetje komt dat durft te zeggen dat zo’n keizer het misschien wel koud heeft in de winter.

 • Reacties

 • Juriste | 09/02/08 om 11:06

  LinkedIn bevalt mij ook niet.
  Xing is wel handig voor startende ondernemers om onderling contacten te leggen (wereldwijd). http://www.xing.com. Het is een businessnetwerk en dus gericht op de actieve, ondernemende, die gelijkgestemden zoeken.

 • chefren | 13/02/08 om 23:16

  Even aannemende dat ik hier niet in sluikreclame voor “Xing” trap…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Metcalfe's_law

  Het “nut” van een netwerk schaalt ongeveer met de wortel van het aantal deelnemers:

  1 deelnemer 1 “nut”
  100 deelnemers 10 “nut”
  10.000 deelnemers 100 “nut”
  1.000.000 deelnemers 1000 “nut”

  Xing is mij geheel onbekend en ik vrees dat het aantal deelnemers beperkt is en daarmee het nut nihil.

 • J. Stoppels | 31/03/11 om 10:31

  Heb alleen maar medelijden met die mensen, welke zich middels Linkedin willen profileren. Een aantal personen (die ik dan ken) zetten op Linkedin informatie die totaal niet korrekt zijn. Het zijn leugens waar men voordeel mee probeert te krijgen en het is door een buitenstaander niet te controleren. Dan gaat om functie, ervaring, opleiding enz.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen