Leugensjournaal 14: 

Artsenij verdedigd

Partijen in leugenkwesties roeren zich.

Een uitstekende week voor de leugens, met media en medici. Veel werk vergroot overigens het risico op slordigheden. Die kunnen we ons hier niet permitteren.

Onderwerp van de week is misleiding van de ergste soort over de maatregelen tegen de Belgische genezer Patrick van Eeghem. Met stip op één door de reacties. Van Eeghem krijgt nogal wat bijval van patií«nten. Die hebben baat bij het handelen van de man. Gelukkig maar. Kritiek is er op gebruik van ‘gestoorde’. We namen dat zomaar over van een site die kwakzalverij bestrijdt. Beetje dom van ons.

Een andere medische zaak, van de ruggen en de ruggen van drs Dekkers krijgt ook een staartje. We hebben hem geí¯nterviewd dity weekend. Curieuze zaak, die Alpha Klinik. Er is meer aan de hand dan de Volkskrant heeft durven publiceren.

Ook met het bankroet van Koninklijk Verbonden introduceerden we een kwestie die nog een vervolg krijgt. In die zaak is De Telegraaf nu berispt door de Raad voor de Journalistiek. Maar de vraag is of de regels voor publicaties met beschuldigingen, schuinsmarcheerders en verdachten te handhaven zijn.

Over perscorrectie gesproken: we bezochten de introductie van de Media-ombudsman. Die moet leugens bestrijden. Maar de eerste leugen is van de man zelf: het is geen ombudsman. Je kunt er niet klagen. Hij gaat onderzoeken. Maar trekt vooraf al conclusies: de pers deugt niet.

Of de pers deugt maakt de rechter steeds vaker uit: zoals in de zaak Perra versus Kelder. Wij namen de uitdrukking ‘tuig van de richel’, die Kelder bezigde over Perra, als leidraad. Dat deden we ook in de kop van het vonnis. Immers, die uitdrukking staat de rechter toe. Maar inhoudelijk zat Kelder fout. Moest rectificeren. Dus, in onze termen, is de journalist bij vonnis tot leugenaar gemaakt.

Nog een rechtszaak over leugens, die over de terminale verzorging van ter dood veroordeelde honden. Onze benadering viel niet in goede aarde. De agressieve kritiek van pitbulllobby: ‘sukkel’. Welkom”¦en dan met hetzelfde landbouwministerie in een rol: nog voor er een zaak kwam vond de afrekening plaats met leugens in het agrarische circuit.

We danken burgemeester Ada Boerma-Van Doorne voor haar plagiaat. Evenals armoedebestrijder Herfkens. In onze eregalerij hebben vrouwen tenslotte een achterstand.

Gelukkig is er ook mevrouw Clinton, met haar gefingeerde emoties. Bij de voorverkiezingen in de VS maken overigens onvoorspelbare en twijfelde kiezers de opiniepeilingen waardeloos. Deze verbieden hoeft niet meer. De markt lost het zelf wel op. ”¦

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen