Gokkende ochtendkranten de mist in 

Liegen de peilingen of liegen de kiezers?

ObamagaatwinnenOverwinningen Obama en Clinton tegen de voorspellingen in.

Grote kop in Dag vanmorgen: “Polls wijzen op forse winst Obama.” (foto) Oeps.

Metro met een klein bericht: “Obama en McCain eerste winnaars” De Telegraafkrant voorzichtig: “Uit de eerste uitslagen van het platteland lijkt Barack Obama voor de tweede keer op rij de grote winnaar.”

De papieren edities van de Volkskrant, Trouw en De Pers zwijgen wijselijk over de uitslag. En vertrouwen op hun websites. Overigens, zelfs Wall Street Journal wist het zeker gisteren: Obama gaat winnen.

De opiniepeilingen van Iowa deugden niet: Hillary Clinton zou met vlag en wimpel winnen. Maar het werd Barack Obama.

Vannacht in New Hampshire omgekeerd: Obama aan kop in de peilingen met 5 tot 13 procent voorsprong. Maar Clinton wint deze voorverkiezingen bij de Democraten.

Zijn we dan eindelijk van de peilingen verlost? Dat niet, maar geloofwaardig zijn ze niet meer. Komt dat door twijfelende kiezers? Of door manke methoden?

Mis ging het met de peilingen vooral wat betreft de steun voor Obama: 40 procent bepaalde z’n stem in de laatste drie dagen. Vrouwen kozen vooral voor Clinton, en mannen minder voor Obama dan verwacht (42 om 30 procent). En meer kiezers dan verwacht gingen Republikeins voorverkiezen in plaats van bij de Democraten.

Voor New Hamshire wordt Bradley effect van stal gehaald: blanke stemmers neigen in de peilingen naar een zwarte kandidaat. Maar op weg naar het stemhok beginnen ze te aarzelen. En uiteindelijk liever een blanke. Dit effect is ook bekend met mannelijke stemmers en een vrouwelijke kandidaat. Maar is dan minder sterk.

Het is iets anders, nog leuker: kiezers onderscheiden aan de telefoon of de stem van een zwarte of een blanke is. En geven bij een zwarte peiler sneller een ‘sociaal wenselijk’ antwoord. Of in onze termen: ze liegen. Bij een vrouwelijke stem is uiteraard dit eenvoudiger, het liegen echter minder.

Dus kiezers zijn in peilingen de onzekere factor. De echte analyses van de missers van de peilingen moeten nog komen. Zie daarvoor Pollster.com. Die deed ook een enquíªte onder de opiniepeilers zelf.

Schrik niet, dat zijn er ruim 100. Welke peiling is het meest betrouwbaar? ABC News/Washington Post scoorde met 72 procent het oogst, CNN met 65 procent volgt.

Ook dit is niet betrouwbaar: want de naaste concurrent wordt natuurlijk geen positief oordeel gegund.

 • Reacties

 • http://sywbanp.blogspot.com/ | 09/01/08 om 16:57

  Interessant stukje

 • John | 10/01/08 om 00:29

  Er is nog een grote leugen. De grootste van allemaal.
  Ron Paul wordt nergens genoemd.
  Zeker niet in de Europese media. Sporadisch in de Amerikaanse. Feit is: ze willen hem liever niet. De grote bedrijven, de kranten, TV zenders. Maar hij is de held van het volk. Hij is razend populair op internet. En heeft zelfs een grote aanhang van over de hele wereld. Hij heeft meer geld ingezameld dan Hillary. Hij heeft meer filmpjes op Youtube staan (ca 40.000) dan Obama. Volgens velen is hij de enige die het failliete Amerika kan redden.
  Kranten en televisie zijn propagandamedia. Hersenspoelmedia. Ikzelf kijk al 1,5 jaar geen TV meer. En dat voelt goed.

  Google Ron Paul. En ontdek de leugen die ook de Nederlandse media je voorspiegelt.

 • Frans | 10/01/08 om 15:16

  Ron Paul is een gek die de evolutietheorie ontkent: http://www.youtube.com/watch?v=6JyvkjSKMLw
  Tot zover Ron Paul.

 • John | 12/01/08 om 16:00

  Om president te zijn hoef je niet de evolutietheorie te erkennen. Een echte Cristen erkent de evolutietheorie niet. Je kan niet echt in god geloven, maar ook in de evolutie.
  dus degene die in god gelooft is gewoon gek.
  Kunnen ze heel Staphorst opsluiten :)
  Weet jij wat Balkenende gelooft? Maakt dat wat uit?
  Hij moet gewoon zijn werk goed doen….

 • Frans | 13/01/08 om 10:12

  Ja Balkenende is ook een gek als hij anno 2008 nog in z’n godje geloofd. Maar dat dacht je toch niet echt gezien zijn gedrag zoals smerige fascistische oorlogen uitvechten voor de Amerikanen? Dat god-gedoe doet hij alleen voor het stemvee. En als je de evolutietheorie verwerpt dan ben je heel ver weg hoor. Minstens net zo ver weg als de gek die het voor de gek opneemt. Ga eens Richard Dawking lezen of zo. Neem een hersentransplantatie. Whatever. Volgende patient.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen