Dik is (on)gezond
Hameren op overgewicht gezeur? Ja, nou”¦
Gelezen: Maak je niet dik! Het effect van overgewicht op sterfte nader onderzocht.
Dit onderzoek leidde tot veel persaandacht. De teneur: de waarschuwingen dat we zwaarlijvigheid moeten aanpakken zijn voor tenminste een deel een mythe. “Een buikje is best gezond.”
Een 55-plusser met een Body Mass Index (BMI) van onder de 23 heeft een kortere levensverwachting dan die van een leeftijdsgenoot met licht overgewicht. Oudere mannen met een bescheiden buikje leven gemiddeld langer. Een BMI tussen 25-29,9 gaat gepaard met een verlaagde sterfte.
Dikkere mensen beter beschermd in tijden van ziekten. Zelfs bij hart- en vaatziekten. Ook het beschermende effect van vetrollen tegen heupbreuken is bewezen.
Al snel werd overal de conclusie getrokken dat dikkerds kunnen stoppen met lijnen. Dat is sowieso een goed idee. al dat gedoe. Maar wat is er precies aan de hand?
De onderzoekers zijn nuchter: “Het is moeilijk om aan te geven wat oorzaak en gevolg is in de relatie tussen overgewicht en sterfte. De oorzakelijkheid kan ook omgekeerd zijn: mensen zijn dikker omdat ze gezonder zijn.”
En ook: “Mensen met overgewicht of zwaarlijvigheid gaan dus niet eerder dood, maar ze leven gemiddeld wel langer in ongezondheid.”
Daar werd in reacties, onder meer door ‘biopsycholoog’ Martine Delfos in de Volkskrant, nog een facet aan toegevoegd: stress. Stress verlaagt het gewicht bij mannen, bij vrouwen niet. De gezellige dikkerd tegenover de zenuwpees.
Dat klinkt aannemelijk. Delfos noemt wel een raar voorbeeld: “Minister Plasterk”¦zegt dat hij zich in de politiek als een vis in het water voelt. Je kunt zien dat hij niet liegt: zijn magerte heeft plaatsgemaakt voor een normaal gewicht.”
In die krant wijst Huub Buijssen, deskundoloog over ouderdom op reeds 20 jaar bekend onderzoek met dezelfde uitkomst in de VS en Duitsland.
Peter Olsthoorn | 07-01-08 16:44
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen