Jort Kelder weet het nu helemaal zeker: 

‘Perra tuig van de richel’

Beperkte rij slachtoffers van de ondernemer meldde zich.

Gelezen: pleitnota Kelder in zaak-Perra.

Jort Paul Wouter Kelder beledigde Antonio Guiseppe Perra. We schreven er uitgebreid over, met een levendige discussie tot gevolg.

Matthijs Kaaks van Boekx Advocaten verdedigde Jort Kelder. Perra liet zich bijstaand door Theo Hiddema van advocatenkantoor Hiddema. Diens pleitnota volgt bij terugkomst van vakantie.

Kaaks trachtte aan te tonen dat hij Perra terecht een ‘stuk tuig van de richel’, een maffiafiguur en een ‘ongelooflijk agressieve, materialistische, vervelende meneer’ noemde van wie ‘iedereen nog geld krijgt’. En dat de term ‘oplichter’ met het terugnemen op de website voldoende was rechtgezet.

Hiddema eist een rectificatie via zes Ster-spots vóór en na het programma De Wereld Draait Door op Nederland 1, 2 en 3, een rechtzetting op zijn weblog en daarop de beledigingen wegnemen.

Allereerst: er is een persoonlijk conflict over een onbetaalde rekening: Kelder deed een presentatie voor Hollander Beer tijdens de Miljonairsfair van 2006. Kelder deed het voor een ‘vriendenprijsje, naar eigen zeggen, 1.500 euro. De rekening werd niet betaald. Dat maakte Kelder zo nijdig.

Zo erg dat Kelder een Quote-redacteur in een interview met Perra misbruikt om te laten vragen hoe het staat met betaling van de rekening. “Hierop ontbrandt de heer Perra in een tirade aan het adres van Kelder.”

Kelder keurt vervolgens, als adviseur van Quote, de tekst van het interview af. Het artikel strookt niet met het slechte beeld van Kelder over Perra.

Kaaks tracht het beeld te schepen van de ondernemer Perra die zakelijk bluft, een stelselmatig wanbetaler is en schulden maakt. En ondertussen privé er een ‘dubieus bestedingspatroon’ op na houdt. Dat alles in stand gehouden met een vermogen tot liegen, dat mythomanische vormen aanneemt:

 • Perra rept van een wereldwijde invoering van zijn vinding, het hersluitbaar drankblikje. Potentií«le markt: 270 miljard blikjes per jaar. Inkomsten voor Perra: 2 cent per blikje. Ball Packaging zegt raoyalties toe van 250 miljoen euro. Coca-Cola loopt voorop. Navraag bij Coca-cola leert Kelder dat het blikje louter in twee testwinkels is gebruikt. Definitieve invoering van het blikje in Europa is ‘in deze fase’ niet aan de orde;
 • In Cyprotec, die Perra’s vinding ‘ronde beeldbuis’ exploiteerde, stapte partner Ruud Jansen. Er kwam ruzie toen Perra de rekening van Jansen voor zijn huwelijksfeest, 130.000 euro, weigerde te betalen. Een kort geding in 2002 verliest Perra. En moet betalen;
 • Jansen beschuldigde Perra van een ‘doorgeschoten fantasie’, ‘misleidende innemendheid’ en zakelijk niet betalen onderwijl privé met geld smijtend;
 • Mevrouw J.P van Daalen stak 250.000 gulden in de beoogde verkoopmaatschappij Cypro International, plus veel tijd. Van het geld kocht genoemde Jansen een auto van 62.000 gulden en Perra nam een lening van 75.000 gulden. Van Daalen schat haar schade op 225.000 euro;
 • Andere aandeelhouders in Cyporotec, Duke Investments en Dirksen, beschuldigen Perra van wanbeleid en wegsluizen van geld uit het bedrijf. (De curator vindt echter geen grond voor vervolging van Perra);
 • Perra maakte heimelijke afspraken met Jansen om geld weg te sluizen naar privé. Eind 2005 blijkt Perra privé een schuld van 3,2 miljoen euro aan zijn holding te hebben;
 • Bouwbedrijf Bolten in Alkmaar en ‘een autobedrijf in Heiloo’ meldden zich ‘spontaan’ bij Kelder met onbetaalde rekeningen voor Perra;
 • Inkomsten zijn er nog nauwelijks. Maar Perra kocht naar eigen zeggen 104 auto’s in zeven jaar tijd. En een ‘optrekje’ in Zwitserland. Hij voert de levensstandaard van een multimiljonair, maar ging failliet met Cyprotec en heeft aan de bliksluiting nog niet of nauwelijks verdiend.
 • De aangekondigde beursgang lijkt in dit licht onwaarschijnlijk. Het waarschuwen van investeerders door Kelder is dan op zijn plaats. Perra heeft zich nog geen succesvolle uitvinder getoond.
 • De associatie met een maffiabaas maakt Perra zelf door te poseren met een grote zonnebril.
 • De termen ‘agressief’, ‘materialistisch’ en ‘vervelend’ zijn weliswaar grievend, maar persoonlijke indrukken

De rechter moet, vindt Kaaks, ook rekening houden met de manier van uiten door Kelder (‘kelderiek’): theatraal, sarcastisch en overdreven. Hij hakt en dus vallen er spaanders.

Ook is De wereld draait door een programma van ‘snelle soundbites’, met ‘infotainment’ als basis, dat wil zeggen nieuws verpakt als pret.

Eerdere jurisprudentie toont aan dat de doorgaans columnisten eigen manier van uiten door Kelder valt onder de vrijheid van meningsuiting vastgelegd in de Europese mensenrechten.

Perra is ook een publieke figuur daar hij instemde met publicatie in de Quote 500 van rijken, op nummer 84. (Kelder vindt die vermelding overigens volstrekt misplaatst wegens gebrekkige inkomsten”¦) In zo’n positie, leert rechtspraak tot nu toe, moet je een dikke huid hebben.

Bovendien heeft Perra ook Kelder beledigd, met onder meer ‘de parasiet met bretels’.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen