Beschuldiging aan adres minister Hirsch Ballin 

Wilders’ ‘dikke, vette leugen’

De Volkskrant noteert blindelings de propaganda.

Gelezen: Volkskrant

Geert Wilders is partijleider van de PVV. Recent werd bekend dat Wilders een film wilde uitbrengen over de koran.

In een interview met de Volkskrant doet Wilders vandaag de volgende uitspraken over het bekend worden van zijn initiatief.

“Ik ben destijds naar Joustra (hoofd terrorismebestrijding, red.) gegaan vanwege mijn bewaking. De volgende dag werd ik ontboden door Hirsch Ballin. Hij beweert dat ik om dat gesprek vroeg, maar dat is een dikke, vette leugen.”

Dat moet een flinke leugen zijn geweest. Is minister Ernst Hirsch Ballin een brenger van ‘dikke, vette leugens’? (Nog iets anders dan een dikke, vette leugenaar.)

“Het ministerie is gesloten”,antwoordt de beveiliging. Maar de woordvoerders komen in actie. De woordvoerster, de eerste keer: “We blijven bij onze versie. De heer Wilders heeft zelf om een gesprek gevraagd.”

Dus de heer Wilders verspreidt in de Volkskrant een ‘dikke, vette leugen’? “Dat hoort u ons niet zeggen. We blijven gewoon bij wat erover naar buiten is gekomen.”

De woordvoerster belt nog een keer: “Het zit zo: de heer Wilders heeft de heer Joustra gevraagd om een gesprek over zijn beveiliging. Vervolgens is hij door de minister uitgenodigd voor een gesprek.”

Dus heeft Wilders dan gelijk en debiteerde Hirsch Ballin een ‘dikke, vette leugen’? “De minister heeft nooit gezegd dat de heer Wilders heeft gevraagd om een gesprek met hem.”

We gaan het na, voor zover mogelijk:

 • De primeur was voor de Telegraaf: “De filmplannen van Wilders hebben in kabinetskringen voor grote onrust gezorgd”¦Achter de coulissen wordt op Wilders ingepraat door drie betrokken departementen: Buitenlandse Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken. Ook de nationaal coí¶rdinator terrorisme bestrijding, Tjibbe Joustra, is bij de gesprekken betrokken. Een woordvoerder van Justitie zegt dat “het kabinet alles in het werk stelt om voorbereid te zijn op een plotseling heftige discussie in binnen- en buitenland.”
 • Elsevier: “Drie ministeries zouden op Wilders in aan het praten zijn: Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie. Ook Tjibbe Joustra, baas bij de terreurbestrijders van de Nationaal Coí¶rdinator Terrorismebestrijding (NCTb), zou zich hebben bemoeid met de kwestie.”
 • NRC: “De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben in een gesprek met Wilders begin november hun zorgen tegenover Wilders geuit, en ”žhem gevraagd de mogelijke risico’s voor zichzelf en zijn omgeving mee te wegen”, zegt de woordvoerder. De PVV-leider had in dat gesprek ”žgeschetst wat hij van plan is”. Volgens de woordvoerder had Wilders zelf contact gezocht met Justitie.”
 • ANP: “De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben de PVV-leider in een gesprek gewezen op de risico’s van zijn filmplannen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft met Wilders gesproken over de film. Volgens de minister heeft Wilders hem benaderd voor een gesprek over de film.”
 • NOS Journaal: “De ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) hebben een gesprek gevoerd met Wilders. Zij hebben hem gewezen op de risico’s van zo’n film voor hemzelf, zijn omgeving en Nederlanders in binnen- en buitenland. Maar ze hebben hem ook duidelijk gemaakt dat hij het volste recht heeft de film te maken.”
 • AD: “Wilders heeft het ministerie van Justitie ingelicht over zijn filmplannen. Daarop hebben de bewindslieden van Justitie en Binnenlandse Zaken met hem gesproken om hun bezorgdheid over mogelijke reacties te uiten. Daarnaast heeft een gesprek plaatsgevonden tussen Wilders en minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. Die ontmoeting zou hebben plaatsgevonden op verzoek van de PVV-leider.”

NRC is het meest duidelijk: Wilders heeft Justitie benaderd. Dat was Joustra, die met zijn club valt onder Justitie en Binnenlandse Zaken.

Of Hirsch Ballin of Wilders hun onderlinge gesprek – met minister Ter Horst – heeft aangevraagd, blijft in het midden in de berichtgeving.

Duidelijk wordt wel dat Joustra Hirsch Ballin heeft ingelicht die op zijn beurt Wilders uitnodigde (of ‘ontbood’ in de woorden van de parlementarií«r). Wilders heeft niet zelf om de mening van Hirsch Ballin en Ter Horst gevraagd. Duidelijk is ook dat Wilders echter zelf Verhagen heeft benaderd.

Geen enkele bron bevestigt de ‘dikke, vette leugen’ die Wilders kwijt kan in de Volkskrant.

Moeten we vaststellen dat Geert Wilders bij de Volkskrant de kans krijgt om een ‘dikke vette leugen’ aan het adres van de minister van Justitie kwijt te raken omdat de krant verzaakt om de feiten te checken?

 • Reacties

 • wim | 30/12/07 om 15:00

  Jammer dat dit addergebroed bescherming van mijn belasting centen heeft.

 • Richard | 31/12/07 om 22:57

  Waarom een leugenaar beschermen?

 • Henk | 01/01/08 om 15:12

  nee… bescherm liever dat gespuis dat in de naam van God mensen de keel doorsnijdt!
  Dat is pas addergebroed!

 • Erwin | 17/01/08 om 09:59

  Precies Wim! Dat addergebroed van een Hirsch Ballin, Joustra en ook ter Horst! Allemaal aartsleugenaars die zich liever onderwerpen aan de Islam dan de Nederlandse beschaving en cultuur te verdedigen. Lang leve de politieke correctheid.

 • ww | 17/01/08 om 18:27

  @henk

  je bedoelt de CIA neem ik aan?

  @erwin lekker anoniem kankeren lucht op toch?

 • Hans | 19/01/08 om 20:12

  Goh, Wilders liegt? Wie had dat nu kunnen verzinnen… hij doet toch niet anders?!? Of moet ik soms echt geloven dat de Islam werkelijk een groot gevaar is en ik dus maar beter trillend van angst in mijn bed kan blijven?

 • Gernst | 01/04/08 om 23:25

  Iemand die zwaar gefinancierd wordt door ‘vrienden in Israel’ en die voor de rest op kosten van de samenleving van leer trekt tegen de Islam, die hoef ik toch niet serieus te nemen?

 • Jaan | 02/04/08 om 00:35

  We worden al jaren door Balkenende bedrogen. Er mocht geen onderzoek komen naar de Irak oorlog. Natuurlijk niet, want die oorlog is door Balkenende gesteund omdat zijn brioertje Ronald Balkenende als hoogste baas va het Amerikaanse Tenaris oliepijpleidingen in die landen legt voor vriendje Bush. Dit mocht Nederland niet weten.
  Wie dus een bedrieger is: Balkemende en zijn kliek die vriendje Bush en broertje Ronald hun oliezaakjes laten doen in het Midden Oosten

 • el hombre | 05/05/08 om 23:32

  Geert is mijn stem meer dan weerd.
  RELIGIE IS EEN ZIEKTE .
  Wie met het islamisme is besmet….
  Is ongeneeslijk ziek!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen