'Talloze fouten' geteld in tv-serie 'In Europa' 

GeMakzuchtige schrijver?

Gevierd historisch auteur Geert Mak frontaal aangevallen.

Gelezen: de Volkskrant, Historisch Nieuwsblad

Een van ’s lands meest succesvolle auteurs, Geert Mak. En de best verkopende historicus ooit, met In Europa. Dat ligt aan de basis van de tv-serie In Europa van de Vpro, één van de omvangrijkste geschiedenisseries op de Nederlandse televisie.

Historicus Willem Melching publiceerde ook, bijvoorbeeld Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog en Ooggetuigen van de Koude Oorlog en over de DDR toen dat nog bestond. Maar voor deze uitgaven was nauwelijks belangstelling. Als voor de meeste historische boeken in Nederland.

Is afgunst de reden dat Melching nu Mak frontaal aanvalt? In het Historisch Weekblad, wat niet zo opvalt. Maar vandaag ook in de Volkskrant. En dat hakt erin. Melching heeft drie beschuldigingen:
1. ‘Talloze’ feitelijke onjuistheden;
2. Gemakzuchtige verhaallijnen, waardoor dilemma’s en paradoxen in het verleden volledig verdwijnen;
3. Geen actuele historische kennis

Kortom, ‘slordigheid en onwetendheid’ kenmerken de tv-serie. De redactie ‘geschiedenis’ van leugens.nl dook erop vanmorgen vroeg. En heeft even tijd nodig. Vandaar alvast deze melding. Er komt meer.

Want als de tv-serie wemelt van de fouten, deugt het succesvolle boek van Geert Mak dan wel? Want daar is de serie op gebaseerd.

Intussen liet Geert Mak een woordvoerder reageren: hij laat de kritiek van zich afglijden. Want de Vpro is verantwoordelijk voor het tv-programma. Mak doet slechts de ‘voice over’.

De redactie van het programma vindt de kritiek eenzijdig. En begint te jijbakken: “Hij noemt ons onvolledig, maar is dat zelf ook. Hij zegt dat hij vier afleveringen heeft bekeken, maar bespreekt er slechts twee. Dan ga ik er vanuit dat hij die andere twee wel goed vindt.”

Eerder werd Mak aangevallen vanwege censuur in de Turkse vertaling van zijn boekenweekgeschenk De Brug. Mak en de uitgever hielden het op een productiefout.

Wordt vervolgd”¦

 • Reacties

 • Ruud | 15/12/07 om 17:39

  Tja ook de VPRO zal een eigen geluid willen laten horen in zo’n productie.

 • Jan | 06/01/08 om 21:48

  Geert Mak heeft zijn huiswerk niet gedaan!!

  Ik heb het prachtig geschreven boek “In Europa” gelezen, tot aan het hoofdstuk over Istanbul. Door toeval weet ik iets meer af van de Turkse geschiedenis dan de gemiddelde kijker/lezer. In dit hoofdstuk valt voor mij Geert Mak door de mand, als iemand die zijn huiswerk niet heeft gedaan. Ataturk wordt als een “dictator” neergezet, terwijl juist deze man een nieuw Turkije heeft opgebouwd, compleet met vrouwenrechten, rechtsbestel en parlemanet, waarbij vooral West-Europa als voorbeeld is genomen. Voor Ataturk en het moderne Turkije was West-Europa altijd een lichtend voorbeeld voor dit Oost-Europees land. Een dankbaar onderwerp om in een boek als “In Europa” eens flink op in te gaan. Verder slaat Geert mak de plank volledig mis door het militaire ingrijpen in 1980, als een militaire coupe tegen de ultra-islamisering te beschrijven. In feite was het ingrijpen beldoeld om het moorden tussen linkse en rechtse groepen te stoppen. Interessant zijn de kranten die een paar dagen voor het ingrijpen de militairen verzochten om iets te doen tegen een schemerende semi-burgeroorlog. Tot slot maakt Mak zich wel erg makkelijk af van de massamoord op de Armeniers. Met een simple check op Wikipedia had Mak kunnen zien, dat de zaak een stuk genuanceerder ligt dan een “genocide met 1,5 miljoen” slachtoffers. De Armeense vervalsing van een document waarbij de Sultan opdracht zou hebben gegeven (alsof die nog macht had) tot een geplande massamoord, is een van de vele details warbij de lezer op het puntje van z’n stoel gaat zitten. Dat los van de Armeense massamoord op niet-Armeense (vnl Ottomaanse) burgers, als onderdeel van een grondige etnische zuivering. Geert Mak laat zien dat hij zijn huiswerk niet heeft gedaan en onderwerpen ongenuanceerd behandeld. Voor mij niet diegene die over Europa zou moeten verhalen.

 • Henk Smout | 01/01/17 om 21:38

  De hierboven gegeven links naar Volkskrant en Historisch Nieuwsblad zijn inmiddels dood, maar met googelen op ‘melching mak’ is het betreffende artikel toch nog steeds zonder moeite terug te vinden.
  Een intrigerende landkaart, in zuidelijke richting inclusief het schiereiland Istrië – noordwestelijk waarvan de Oostenrijkse haven Triëst en noordoostelijk de Hongaarse concurrent Fiume lagen – zien we op http://www.npo.nl/in-europa/30-05-2011/VPWON_1152468 vanaf 9:46. Het Duitsland van Wilhelm II is in drie onderscheiden zones ingekleurd: Elzas-Lotharingen in het zuidwesten, het gebied oostelijk van de benedenloop van de Oder en van de Lausitzer Neiße, en dan nog een middenmoot groter dan het huidige Duitsland, erbinnen liggen namelijk ook Eupen, Noord-Sleeswijk en Stettin.
  Oostenrijk ten oosten van de rivier de March/Morava tot en met de stad Przemysl heeft dezelfde kleur als Russisch-Polen en het gebied rond Bialystok.
  De territoriale omvang van het toenmalige keizerrijk Duitsland bedroeg 541.000 vierkante kilometer, dat is op geen stukken na 714.000. Maar voordat Melchings “bijna twee keer zo groot” leugen mag heten, moet eerst zeker zijn dat hij de waarheid weet. Dat Oostenrijk – evenzeer de Hongaarse rijkshelft – wel degelijk aan zee, namelijk de Adriatische lag, is kennelijk ook niet tot hem doorgedrongen.
  Ik hoor hem vaak op NPO Radio 1. Dat is de schuld van de ‘Grießbrei-Fresser’. Zoals bekend: die verdienen es nicht besser.

 • Henk Smout | 26/01/17 om 22:49

  Op National Geographic-tv Oostenrijk-Hongarije zonder Galicië, noordelijk daarvan het huidige Polen en noordwestelijk het huidige Duitslandje als illustratie bij de jeugd van Hitler, zondagavond 20.00 uur opnieuw te zien volgens aankondiging in mijn omroepblad. Was vanavond in eerste vijf minuten na 21.00 uur, aflevering Adolf Hitler uit serie Evolution of evil.

 • Henk Smout | 22/02/17 om 17:19

  Oekraïne meteen oostelijk van Zwitserland, http://www.npo.nl/nieuwsuur/21-02-2017/VPWON_1267587

 • Henk Smout | 04/03/17 om 00:00

  Deze link is goed: http://www.npo.nl/ten-strijde/03-03-2017/AT_2072135

 • Henk Smout | 17/03/17 om 22:17

  Ten onrechte is een reactie van mij verdwenen, maar vanaf 7:11 na aanklikken van de goede link – zie vorige reactie – ziet men de Bondsrepubliek in 1940 Nederland binnenvallen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen