Amerikaanse geheime diensten logen in 2005 

Iran’s kernwapens

Het land bedreigt de regio en Israí«l niet met een nuclair wapenprogramma.

Gelezen: Iran: Nuclear Intentions and Capabilities

De National Intelligence Estimate is een periodieke rapportage van de Amerikaanse inlichtingendensten met observaties van het weeldtoneel. Het verschijnt als sinds 1950. Momenteel is de maker de National Intelligence Council, een raad van 16 inlichtingendiensten van de Verenigde Staten. Rapporten zijn soms openbaar.

In genoemde NEI zegt de Intelligence Council dat met vrij grote zekerheid Iran tot de herfst van 2003 in de weer was met de productie van kernwapens. Toen stopte ze ermee, tot tenminste halverwege 2007. Onder internationale druk. Iran kan de kernwapenontwikkeling hervatten. Ze ontmoet nu technische problemen met de installatie voor nuclaire energie in Natanz. Tot 2015 zal Iran zeker niet in staat zijn om genoeg plutonium te ontwikkelen voor een kernwapen.

In de National Intelligence Estimate van 2005 is al beweerd dat Iran van toen af aan nog zeker tien jaar nodig zou hebben om een kernwapen te produceren.

Tot 2005 vermoedde de VS dat Iran rond 2010 een kernwapen zou bezitten. De projectie is veranderd van de zekerheid dat Iran werkt aan een bom in 2005 naar de mogelijkheid dat Iran dat alsnog zal doen in 2007.

Hoe nat kun je gaan? Met ‘intelligence’, zoals de misplaatste term voor geheime diensten luidt? Kleddernat. Eén Amerikaanse ‘intelligence’ redt zich met een zwembandje, met zestien van die diensten kom je niet meer boven.

De analyse van 2005 is nog deels gemaakt door dezelfde staf die loog over het wapenprogramma van Irak in 2002 en 2003. In 2005 is informatie weggelaten die nu is gebruikt. En onbetrouwbare informatie van toen is geschrapt. Dat bepaalt het nieuwe beeld.

Dat is nu wel betrouwbaar volgens de diensten. Het is gebaseerd op informatie van spionnen, die strookt met beelden van satellieten en met afgeluisterde communicatie van Iran. De analyse is in 2007 veel kritischer dan voorheen, er is meer zelfkritiek en minder druk om unanimiteit te behalen, schrijft New York Times.

De diensten hebben zich weinig afgevraagd wat een reden zou kunnen zijn voor Iran om kernwapens te bezitten, daar het op een ongekend reservoir van zelfmoordterroristen kan rekenen. Die samen effectiever zijn dan een nauwelijks regionaal te benutten kernwapen.

George Bush kende de huidige uitkomsten van onderzoek in Iran al, maar die kwamen hem politiek niet uit. Met nog één jaar te gaan verslaat George W. Bush zijn liegende voorgangers in het logo hierboven met een straatlengte.

En waar te beginnen in Nederland? Bij Leon de Winter (foto)? Hij kritiseerde Nederland nog vorig jaar internationaal via Wall Street Journal met het argument dat Iran met nucleaire dreiging gelijk staat aan het Duitsland van de jaren dertig. Ofd in gewoon Nederlands, door De Winter in 2006:

“Het is ondenkbaar dat Amerika of Israí«l met een Iraanse atoommacht kan leven. Het zal onherroepelijk tot een confrontatie komen”¦Ik had ze eigenlijk al verwacht, in maart. Iedere ochtend ben ik weer verrast dat de aanval op Teheran of op de nucleaire installaties van Iran er nog niet is geweest.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen