Gezelligheidsvereniging bijeen gejokt 

Chineuzen bij Shell

Uithoren wat de oliemaatschappij moet uitgeven om Afrika te kopen.

Gelezen Times

Social Engineering is het fingeren van vriendelijke conversatie om informatie los te weken. Bekende methode van spionnen en roddelende huisvrouwen, opgang gemaakt met computerkraker Kevin Mitnick eind vorige eeuw.

Chinezen maken zich alles eigen van ons, dus ook dit. Nu toegepast om onze eigen Royal Dutch Shell te bespioneren. Nederlandse kranten pakten het nog niet op.

Chinese spionnen in oliestad Houston trachtten werknemers van Shell uit te horen. Het ging om Chinese kantoorklerken van Shell. Ze zijn benaderd voor een vereniging van Chinezen in Houston. Achter die club zat de Chinese spionagedienst. Nadat ze lid werden zijn ze onder druk gezet.

China wilde alles weten over olie- en gaswinningsprojecten in Afrika. Het land heeft immers gebrek aan energiebronnen. En wil in Afrika expanderen. Het liefst zo goedkoop mogelijk. Daar heb je informatie voor nodig, bijvoorbeeld om te bieden op bronnen.

Onbekend is wat de pogingen hebben opgeleverd. En hoe de spionagezaak aan het licht is gekomen. Shell weigert commentaar. Bij de andere spionagepoging waarover The Times bericht, bij Rolls-Royce, is niet gejokt. Chinezen braken gewoon in het computersysteem in.

Dat beweert althans The Times. Maar de krant is in deze spreekbuis van de Britse geheime dienst MI5. Die waarschuwt in een campagne tegen Chinese bedrijfsspionage.

Afgelopen weekend is door MI5, met medeweten van de Britse nationale club tegen terrorisme CPNI, een brief gestuurd aan 300 banken, accountants- en advocatenkantoren met de waarschuwing tegen zeer bekwame hackers die werken voor de Chinese staat. Ook over die brief publiceerde The Times.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen