Leugensjournaal 7:
Verzwijgen en selectief citeren
Een fraaie herfstweek voor deze site, met mooie kwesties.
Het onzekere bestaan van een geheel nieuwe titel: er zal toch wel gelogen, verzwegen, gehuicheld en ontmaskerd worden deze week? Over afgelopen dagen geen klagen.
Het begon al mooi met de valse beloften van webdienst Zoekveilig.nl, alhoewel die werd gevolg door het twijfelgeval Camiel Eurlings. Hij gaat feiten uit de weg, wat niet volmondig liegen is.
Na een dom bedrog van Hillary cs. volgde het hoogtepunt, de kwestie ‘archiefliegen’: journalistieke uitgaven hoeven geen artikelen te wissen van hun eigen raad.
Daar zou eigenlijk een diepgaande discussie uit moeten volgen op bijvoorbeeld Netkwesties, maar Leugens.nl gaf de zaak een andere draai: en toonde de paradox van een privacyzorg van de klager, die notabene zijn hele hebben en houwen elders online zet.
Ook de kwestie van het niet ok melden op Hyves verdient wat meer aandacht. Want het onderwerp is boeiend, nietwaar? Datzelfde geldt voor het verzwijgen van inkomsten versus wederdiensten door ideí«le stichtingen. Werk aan de winkel.
De vorstin kwam even langs met een goed woordje voor haar allesbehalve saaie voorgeslacht. En de rectificatie over Oxxio was een hele snelle.
In beide laatste kwesties gaat het om selectie van feiten. De nare kanten van Willem I, II en III zijn genoegzaam bekend, maar vindt Beatrix eenzijdig belicht in een boek. Op internet kun je de nodige klachten tegenkomen over Oxxio, maar zoals De Pers het oppakte hield geen stand tegen juridisch stappen.
Peter Olsthoorn | 25-11-07 16:49
Reacties
Frans | 25/11/07 om 20:59
Voor jou een mooie week, voor mij de bevestiging dat het een wethouderswebsite betreft. De parlementaire democratie is dood en tot de wortel verrot, we veranderen langzaam in een fascistische politiestaat, we voeren olieoorlogen en schuiven zelfcorrigerende onderzoeken onder de mat, en u, u lult over Oxxio en de koningin. Het lijkt de staatsomroep wel, doe doet ook net of ze discussies voeren, en ondertussen alles toelaten en buigen en de echte onderwepen gebukt laten liggen. Bent u ook onderdeel van het probleem?
Nico | 26/11/07 om 03:25
Frans,
Als je zo kletst, krijg je nog gelijk ook. Deze en aanverwante sites zijn juist de luis in de pels die we nodig hebben die democratie (of de restanten daarvan, als je wilt) nog leefbaar en in leven te houden. Kom dus met concrete zaken en bedrijf geen Ritalogie! Als je in je eigen straat de zaken al niet op orde krijgt, hoe denk je dat dan over de grenzen te kunnen doen? Wees blij dat deze sites nog in de lucht zijn, in zoverre zijn we dus nog democratisch. Er zijn landen waar dat iets anders ligt, die gevangenissen wel eens gezien?
Frans | 27/11/07 om 00:06
Goed punt. Maar dat neemt niet weg dat als je 10 jaar voor de Franse revolutie of 10 jaar voor de 2e wereldoorlog lult over bijvoorbeeld de gasleverancier, dat het nergens over gaat en alleen maar afleidt.
De democratrie en de economie zijn weer in handen van de artistocratie, en de globalisering en dus botsing van snelheden van culturen zijn onafwentbaar, en de technologie maakt van dit alles nog een dodelijker mengsel dan het al was.
De machthebbers weten dit tenminste, die zijn alles aan het dichtbouwen tot een politiestaat, en dat kan omdat iedereen door het “terrorisme” is gehersenspoeld (1 dode in Nederland tot nu toe, T. van Gogh, u heeft een grotere kans door de bliksem te worden getroffen).
Als eenling of freelance journalist kan je denk ik niet meer dan reageren en onthullen, bijvoorbeeld door uitspraken en beloftes van politici in de tijd weer te geven, want ze maken gebruik van uw korte geheugen.
Ik noem maar wat, een Balkenende die in de picture kwam als de eerste die Fortuyn niet aanviel en zich presenteerde als het redelijk alternatief voor een andere politiek.
Zoals, bijvoorbeeld, minder regels en belasting. Zet dan uitspraak voor uitspraak neer hoe hij transformeerd in precies de gevestigde orde die Fortuyn aanviel, met elke dag nieuwe regels, bijvoorbeeld, en zich niks aantrekken van de burger.
Van de huidige grote media hoef je niks te verwachten. Ik noem maar wat, een AD schrijft liever over Paris Hilton, en een Volkskrant is een conservatief en geinfiltreerd bolwerk, terwijl de publieke omroepen zijn gedeclasseerd tot staatstv die propaganda uitzendt.
Parananoia? Kan u zich de laatste keer herinneren dat een machthebber het vuur aan de schenen is gelegd?
Bijvoorbeeld over de olieoorlogen in Irak en Afganhistan waar jonge mannen en onschuldige burgers de dood in worden gejaagd?
Het laatste voorbeeld zijn de scholierprotesten, die de staatsomroep uit alle macht probeert af te schilderen als een stelletje ketende debielen.
Sites als Geenstijl bijvoorbeeld krijgen bij onderwerpen zoals de afwijzing van het referendum over Europa duizenden reacties, maar nul van die zombies gaan de straat op.
Laat staan dat ze de straat op gaan over vrijheden zoals gaan en staan waar je gaat zonder dat een door zichzelf neergezette hogere macht om je Ausweis vraagt en je anders de bak in gooit.
Of de straat op gaan vanwege de zoveelste verhoging van de al reeds hoogste belastingdruk ter wereld, om hun enorme ambtenarenapparatski te bekostigen.
Of tegen loonsverhogingen van de machtehbbers terwijl de rest het zuur krijgt.
Dezelfde zombies zitten nu braaf de propaganda te consumeren en de scholieren af te kraken als werkschuwe “leugd van tegewoordig”. Ongelovelijk.
Alsof ze recht van spreken hebben.
Deze scholieren zijnn onze toekomst, zij komen nog voor hun rechten op. Ik hoop dat ze zich door geen schoolmeester, kinderrammende agent, of zolderkamerhelden en zombies laten omlullen.
Het echte probleem zit veel dieper. In principe is Nederland een 51e staat van de VS.
Zowel in de politiek als in de media als in de bedrijven die er toe doen zoals Shell zijn mensen neergezet in zowel machtposities en ICT-posities.
Echelon is al jaren actief en volledig operationeel in Nederland, geplaatst door de NSA.
De topfiguren in een potentieel “gevaarlijke” socialistische partij als de PvdA zijn gecast, goedgekeurd, ondersteund, en dus veilig gesteld.
Onze polymorf Balkende vertegenwoordigd een slagveld aan clientele belangen.
De enige manier om een kans te maken deze warboel te ontrafelen zou zijn als journalisten zich op een vergelijkbaar niveau zouden organiseren, infiltreren en tot het bot doordringen.
Ik zie het niet gebeuren. Met zo’n sitetje waar je wat raporteert over ingezonden mailtjes zullen we er i.i.g. niet komen, maar ik wens u er veel succes mee, en mij zou ik lekker terzijde schuiven als een slecht spellende liefhebber van complottheorieen, dat is dan ook weer klaar.
Toedeloe.
Nico | 27/11/07 om 02:53
Frans
Niet zinvol op al je punten in te gaan, al was het maar omdat ik het grotendeels roerend met je eens ben. Zou persoonlijk op sommige punten (vluchtelingenwerk, pure zakkenvullende business, wie gaf opdracht liquidatie Fortuyn?) nog wel verder willen gaan, maar daar ging mijn opmerking niet over. Waar het om gaat is, dat wij in dat door jou zo verketterde en in razernij neergezette land, tenminste dat nog mogen zeggen. Ik kan helaas een tap of anderszins ongewenst meeluisteren en kijken niet uitsluiten, maar het zou dus veel constructiever zijn juist dit soort sites te ondersteunen en te voeden dan ze af te breken. Dit medium was er niet in de jaren die je noemt en daarom kon de geschiedenis zijn loop hebben. Inderdaad, journalisten zijn niet meer de waakhonden die wij graag zouden willen hebben, dus gebruik dit “anargistisch” medium dus voor positieve invloed voor je idealen. Er is genoeg materiaal voorhanden waarin het zijn werking heeft bewezen. Ik zou het zeer wensen, maar het paradijs bestaat niet op deze aardkloot, dus tel ook eens je zegeningen en doe er iets mee.
Marthijn Uittenbogaard | 29/11/07 om 21:32
Voor Frans:
‘Het ontbreekt ook vooral nog aan menschen, die zich onder hun vollen naam hieraan willen wijden, en die dat ook kunnen doen in ieders opzicht. Een strijd van anonymi heeft nooit kans op succes.’
— De grondlegger van de Nederlandse homobeweging: jurist jonkheer Jacob Schorer (1866-1957)
Ruud | 30/11/07 om 19:23
Frans, kijk je eigen reactie nog even na. Vermijd moeilijke woorden als je ze niet begrijpt of niet kunt spellen. Het bevestigt m.i. dat scholieren inderdaad meer uren moeten maken. Anders gaat iedereen zoveel spel- en stijlfouten maken. En dat pas echt zou jammer zijn vind je niet? Dus hup naar school die luie donders!