Verloren zaak voor knippen in archieven 

Beetje privacy voor Maarten Corpeleijn

Maar de mopperende student blijft hem eeuwig achtervolgen.

Er ging een goed jaar overheen. Maar dan is die kwestie ook maar opgelost: uitgevers en journalisten hoeven hun archief niet op te schonen. Ze mogen verzoeken om verwijdering van online artikelen weigeren. Niets met terugwerkende kracht te verzwijgen.

Dat zegt de Raad voor de Journalistiek, na een doorwrocht advies van deskundoloog Henk Blanken. Zijn vraag: Moeten de media kunnen vergeten? En het antwoord: nee, eens het lijdend voorwerp was van journalistieke aandacht, voor altijd in het archief geplaatst.

Waar ging het over? Aan de ene kant Ublad van de Universiteit Utrecht. Aan de andere kant de anoniem gebleven eiser. Nou ja, links- en rechtsom komen we bij de gewraakte artikelen.

Eerst Verplicht uit Ublad van 11-11-1999, over ‘Maarten Corpeleijn, vrijbuiter’:

Als eerstejaars heb ik flink lol gemaakt en ben ik ook flink op mijn bek gegaan bij tentamens. Ik heb moeten leren studeren, en ben inmiddels wat minder gaan feesten. Ik studeer nu genoeg, doe er leuke dingen naast en haal mijn punten”¦

Wat schetst dan ook mijn verbazing, nu ik in mijn derde jaar ineens opgezadeld word met verplichte werkcolleges!”

Deze ‘ergernis’ heeft Maarten zelf op schrift gesteld. Onthullend? Om je voor te schamen? En dit dan: Bezemklasjes: makkelijke tentamens en een hete adem in je nek uit het Ublad van 5 juli 2001:

“Maarten Corpeleijn is student Natuurwetenschappen en Bedrijf & Bestuur, een studie die vanaf 1998 is omgetoverd tot Natuurwetenschap & Innovatiemanagement. De communicatie over het stoppen van de opleiding is volgens Corpeleijn op z’n minst merkwaardig te noemen.

En vervolgens weer wat gemopper. Niets om je druk over te maken. Edoch, het ging om privacy, aldus Blanken en de Raad. Goed, we beginnen met googelen op Maarten Corpeleijn. Dat geeft als derde en vierde resultaat de vermaledijde Ublad-artikelen.

We stuiten op zijn profiel bij Linkedin, waar hij staat als baas van Smart Energy Consult. Maarten weet het nodige van de domotica. Hij was er sprekert over.

Maarten leidt ons naar zijn persoonlijke website Corpeleijn.com. Om ons daar te verblijden met een verwijzing naar Gastenboek Keigeel. Maarten doet aan kinderkampen.

Hij is lid van de Klub Lange Mensen. Dus Maarten knalt er op Hyves dan ook in als Maartenxxl; goed voor 103 vrienden.

Maarten is 28 jaar en nog allenig, maar dat komt wel goed, want “eigenlijk ben ik nog steeds (weer) hartstikke hip”.

En afvullen zo’n leven. We geven het Maarten te doen: gitaarspelen, basketballen, hardlopen, fitness; CSI, De Lama’s en Friends kijken; reizen van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Amerika.

En helden te over, van Isaac Newton tot Najib Amhali en van Rembrandt tot Paul Mccartney; en luisteren naar Anouk en Robbie Williams, af te wisselen met De Dijk en The Prodigy. Kortom, die Maarten deugt wel, leest tussendoor ook nog de Volkskrant en nrc.next; en vooruit maar, doet aan zelfreflectie met Psychologie en de Donald Duck.

Onderwijl een bord spaghetti etend of, wat maakt het uit, boerenkool met worst, kebab, lasagne, paella; pomp het allemaal maar in dat grote lijf en de riolering.

Tsja, De Dijk met ‘geef me 7 levens’ is dan je favoriete nummer. En je hebt het met jezelf getroffen: ‘Harry Jekkers – ik hou van mij’.

Pfffff, een beetje privacy , Maarten?

 • Reacties

 • Maarten Corpeleijn | 28/11/07 om 10:48

  Mooi stuk! haha.
  De ergernissen waren trouwens verkeerd geciteerd, alleen dat kon ik niet aantonen. Vond het een beetje flauw van de UU, daarom heb ik die klacht ingediend.
  Dat de rvdj er zo’n halszaak van heeft gemaakt vond ik wel vermakelijk.

 • Peter Olsthoorn | 30/11/07 om 06:00

  Sportief!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen